Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Jag äter upp min hatt om han blir president

NEW YORK.

Ron Paul är en 76-årig anarkist som vill bli USA:s nästa president.

Det där låter som en av männen som står och pratar med sig själv i parken utanför mitt hotell, men Paul var nära att bli populäraste kandidaten när republikanerna hade provomröstning i Iowa för en dryg vecka sedan.

Paul vill stänga central­banken och skatteverket och radikalt inskränka kon­gressens och presidentens makt. ”Gamarna äter fri­­­h­etens kadaver utan samvetskval”, säger han.

I en TV-debatt för två veckor sedan utstötte kandidaterna rituella läten: stöd ­våra trupper, Iran är ett hot mot USA ...

När ordet kom till Ron Paul sa han: Man kan förstå att Iran vill bli en kärnvapenmakt, om inte annat så för att försvara sig och bli behandlat med större respekt.

Att säga något sådant i ­amerikansk politik är värre än att häda i Vatikanen.

Pratet om det påstådda ­hotet från Iran viftade han bort. Har Iran angripit USA? Var det inte USA som angrep Iran 1953 genom att störta ­regeringen och installera shahen? Det är konsekvenserna av USA:s agerande vi ser i den iranska fientligheten.

Ron Paul vill avsluta USA:s imperiella krig och ta hem trupperna:

– Våra ledare lurade oss att invadera Irak och förledde oss att ockupera ­Afghanistan.

Jag såg honom hålla tal i ­Iowa. En kortväxt, mager gammal man som talade mer som en akademiker än en politiker fylld av slagord.

Paul varnade för säkerhetshysterin där presidenten gjort det legitimt att mörda egna medborgare (jakten på amerikanen Anwar ­al-Awlaki i Jemen).

Jag träffade flera muslimer i den stora och tämligen unga publiken. Paul må ha excentriska teorier om ekonomi och en skrämmande socialpolitik men han är ingen kristen ­fanatiker och inte chauvinist.

– Frihet! skrek publiken.

Några hade tröjor med ­texten: Revolution.

Paul har suttit i kongressen i sammanlagt 19 år. Han är alltså ingen herre som ­talar med sig själv och dansar framför gatumusikanter.

Han är en herre som talar för sig själv i Washington. Knäppt? Ja, delvis. Men också sympatiskt. Modigt. ­Hederligt. Han röstade emot attacken på Irak.

Anhängarna kallar honom libertarian. Anarkist är nog ­lika passande. Sådana som Ron Paul finns inte i Europa.

Om han blir president ska jag äta upp min hatt.

Följ ämnen i artikeln