Skräcksiffrorna har blivit vardagsmat

För ett år sedan passerades gränsen 800 000 döda av covid-19 i världen. När USA i går ensamt nådde samma fruktansvärda tal rapporterades siffran mest i förbigående.

Pandemin fortsätter att kräva enorma offer men vi förfasas inte längre över priset så många får betala.

Skräcksiffrorna har blivit vardagsmat.

Jag får scrolla rätt långt ner på de amerikanska nyhetssajternas hemsidor för att hitta rapporteringen om den förfärande höga dödssiffran.

Åtalshotet mot Donald Trumps förre stabschef Mark Meadows får betydligt mer uppmärksamhet. Liksom höjningen av statens skuldtak.

Amerikanerna har inte tappat intresset för pandemin men nu handlar det mer om ett nytt covidpiller som kan bota sjukdomen, spridningen av den nya varianten Omikron och vaccinmotstånd.

Man vill inte ständigt bli påmind om den oerhörda mänskliga tragedi som följer i pandemins spår. Antalet döda blir åter bara en kall siffra utan några ansikten bakom.

Utom för de drabbades familjer.

Människor på Times square i New York.

Amerikanerna är garanterat inte de enda som resignerat vant sig vid höga dödstal och i stället försöker fokusera på att återgå till att leva ett så normalt liv som möjligt.

Dödstalen är så överväldigande att de är svåra att ta in. För ett år sedan ansågs 800 000 döda vara en fruktansvärd siffra. Men då gällde det antalet döda i hela världen. Nu är det som om en stad i USA av San Fransiscos storlek helt utraderats.

Norge utplånat

I hela världen är dödsiffran nu 5,3 miljoner. Det är som om hela Norges befolkning utplånats.

Trots att vacciner togs fram rekordsnabbt fortsätter sjukdomen att döda. Det beror på att 15-25 procent av befolkningarna i den rika världen fortfarande är ovaccinerade. I fattiga länder långt fler.

I USA har 72 procent av hela befolkningen fått två doser. Men bland dem har vaccinernas effektivitet visat sig avta betänkligt redan efter ett antal månader.

Lägg till det den nya mer smittsamma varianten omikron som snabbt sprider sig över världen och även nått USA där en smittopp väntas i januari.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC säger att det i nuläget inte finns några planer på att anpassa vaccinerna till omikron. I stället anser man det mer effektivt att ge alla en tredje dos. Men av de dryga 200 miljoner amerikaner som fått två doser är det än så länge bara 55 miljoner som fått en boosterdos. Om inte det snabbt ändras kommer dödstalen återigen att öka.

Trots vaccinerna så dör fortfarande i snitt 1 200 amerikaner varje dag. Majoriteten av dem, 75 procent, är 65 år och äldre. Men det innebär ändå att 200 000 amerikaner under 65 har avlidit i covid-19 på mindre än två år. Yngre löper också risk.

Plågsam jämförelse

Inget av de krig USA utkämpat utomlands eller på hemmaplan har krävt lika många offer som covid-19. Än är det inte över. Antalet döda tickar på och kommer att nå över en miljon innan pandemin är över.

Under det blodiga amerikanska inbördeskriget beräknas 620 000 människor ha dödats. Under andra världskriget förlorade USA drygt 400 000 på slagfälten. I Vietnamkriget dödades knappa 60 000 och i det långa krigen i Irak och Afghanistan totalt 6 600.

Det sätter antalet covidoffer i lite perspektiv.

En man stannar till vid sin svärsons grav på en krigskyrkogård. Den traditionella ceremonin under Memorial Day ställdes in under pandemin. Arkiv maj 2020.

USA är inte värst men tillhör de hårdast drabbade länderna. I det perspektivet är det extra plågsamt för supermakten att dess främsta utmanare på den internationella arenan har klarat pandemin så enormt mycket bättre, om än med brutala metoder som förmodligen inte skulle accepteras i en demokrati.

Kina har fortfarande under 5 000 döda om man ska tro den officiella statistiken. Det är färre döda än som avlider i USA på fem dagar.

Kina fortsätter att använda sin framgångsrika coronabekämpning som ett argument för att deras samhällssystem är mycket bättre än de liberala demokratiernas.

Politisk konflikt mer än hälsofråga

Även om det finns västländer, som Australien och Nya Zeeland, som klarat pandemin nästan lika bra som Kina så är det besvärande för president Joe Biden att han inte lyckats få ner dödstalen.

USA:s president Joe Biden.

Hans tydliga plan för att bekämpa pandemin var ett stort skäl till att han vann presidentvalet 2020. Men efter initiala framgångar med vaccinationer och smittskyddsåtgärder har kritiken mot hans sätt att hantera pandemin åter ökat.

Föregångaren Donald Trump skötte pandemin uselt men Biden har trots goda intentioner inte lyckats så mycket bättre. Delvis kan det förklaras med att domstolar och många delstater vägrat godta presidentens nya direktiv om obligatoriska vaccinationer och munskydd.

I USA är pandemin fortfarande en polariserande politisk konflikt mer än en hälsofråga, där förenklat demokrater vill ha tuffare restriktioner medan republikanerna vill ha sin frihet tillbaka.

Följden är en ryckighet i pandemibekämpningen som leder till fler döda.