Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Sverige kommer att förändras ännu mer

”Jag vet bara att Sverige redan är förändrat”

Vårt svenska nyår firas in med en dikt av den viktorianske skalden Alfred Tennyson. Han är så engelsk, och traditionen att läsa ”Nyårsklockan” på Skansen så svensk, att man kan börja undra vad som är engelskt och vad som är svenskt.

Det förändras så snabbt. För 50 år sedan hade nog ingen föreställt sig att små närbutiker ägda av indier skulle vara ett av de mest typiska inslagen i engelska städer. Men det har det blivit.

Vad vore England utan indier och pakistanare. Och västindier! Och kineser! Inte vore det England, inte som vi föreställer oss svenskarnas favoritland.

The Economist, det är nog världens mest ansedda tidskrift, berättar i julnumret att även begravningarna i East End har förändrats med den senaste vågen av immigranter, ”massinvandringen”.

Det är ett ord man inte bör nyttja i Sverige. Sverige- demokraterna använder det för att frammana bilden av muslimer som väller in över vårt land och tar över det.

Men vi bör passa oss för att låta Sverigedemokrater definiera språket liksom vi inte bör låta nazister ta över flaggan.

Kanske har vi massinvandring? Det kanske är bra? Finns det någon bestämd numerär gräns där man kan tala om massinvandring eller inte massinvandring? Eller är det fel att alls använda ett sådant begrepp? Varför i så fall?

Kan jag säga att jag anser att vi har för stor invandring utan att bli betraktad som sverigedemokrat?

Jag vet inte.

Jag vet bara att Sverige redan är förändrat och kommer att förändras ännu mer. Om man sa Malmö för 50 år sedan tänkte alla på varvet. Säg Malmö i dag och alla tänker på invandring.

En besökare i vårt land ser knappast det typiskt svenska på samma sätt som Sverige-demokraternas ideologiska fäder Åkesson och Ekeroth. Deras bild är inkrökt och provinsiell, en eftersläpande fantombild, som om någon trodde att det typiskt engelska vore ”Downton Abbey”.

Kanske ser besökaren Sverige som ett multikulturellt samhälle där alla ständigt är uppkopplade.

I DN skriver en amerikansk professor att det typiskt svenska är snällhet och samförstånd. Samförståndet är en viktig förklaring till Sveriges framgångar.

I så fall är ju Åkesson och Ekeroth de mest osvenska av politiker.

Följ ämnen i artikeln