Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

En till timme ljus skulle göra mörkret uthärdligt

Häromdagen var det höstdagjämning ­vilket innebär att vi inlett den Golgatavandring som oundvikligen leder till det kompletta vintermörkret.

Det går att göra något åt det. Men för få vill det.

Vid höstdagjämningen i torsdags var solen uppe 12 timmar och 13 minuter där jag bor. När ­dagen är som kortast, vid vintersol­ståndet den 21 december, kommer den, om det inte är ­molnigt, att lysa i sex timmar och fyra ­minuter.

I torsdags gick solen ner 18.46 på mina breddgrader. Strax före jul kommer den att gå ner bakom horisonten 14.48. Bor man norr om mig går solen ner ännu tidigare medan de som bor längre söderut får njuta lite längre.

Det finns ett mycket enkelt sätt att förlänga den ljusa delen av dagen med en timme. Det är att skippa vintertiden, som i år införs 30 oktober, och köra sommartid året runt. Man orkar masa sig iväg till bussen i mörker - bara det börjar ljusna när arbetsdagen börjar.

Men man orkar faktiskt inte med att mörkret sänker sig vid ­tretiden. Då tror min kropp tror att jag och den ska gå och lägga sig vid åttatiden. Då har vi ju traskat runt i mörkret i fem timmar och det är hög tid att dra sig tillbaka till dygnsvilan. Och jag har förstått att många andra kroppar reagerar ungefär likadant.

Sommartiden, som vi ­känner den, föreslogs av ­George Vernon Hudson, insekts­expert och astronom, 1895 med motiveringen att arbetarna skulle få lite längre användbar fritid efter ­jobbet.

I Sverige hade vi sommartid första gången under 4,5 månader 1916. Sedan ­dröjde det till 1980 och då blev den en permanent ­inrättning men under en ­lite längre period av året. Sedan 1996 byter vi tid samtidigt som resten av EU.

Det är främst det ­psykologiska priset av onödigt mörker som jag är ute efter. Man blir ­deppad av det ­eviga ­vintermörkret. En timme extra på eftermiddagen skulle göra det lite mer uthärdligt.

Frågan om att permanenta ­sommartiden har varit ämnet för ett flertal riksdagsmotioner ­genom åren, bland annat från företrädare för L, C, KD och MP.

Där har man framhållit att olycksfrekvensen ökar i samband med bytena mellan sommar- och vintertid. Och att tids­omställningen ökar ­stressen så mycket att hjärt­infarkterna blir fler. Och att det kostar att ­byta tid, en summa som dock inte borde vara alltför hög.

Jag menar inte att permanent sommartid har högsta prioritet. Men nog vore det skönt att under flera månader slippa släpa sig fram och vid pass klockan 20 tro att det är midnatt?

5 saker att hålla koll på i veckan

Utredning om PPM

Premiepensionen har skärskådats av en utredning som lämnas över till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i morgon. Syftet är att fler sparare ska få högre avkastning. Det kan komma förslag om att införa tak för fondavgifterna och att begränsa antalet fonder som ­ingår i systemet.

Informeras av Löfven

Några gånger per säsong håller regeringen informationskonselj på Slottet, det vill säga berättar vad som är på gång. I morgon deltar som vanligt kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria vid konseljen som alltid hålls i samma rum på Slottet. Överraskningar är inte väntade.

Står till svars

Inrikesminister Anders Ygeman (S) står i fokus på tisdag när han deltar i två ­interpellationsdebatter. ­Saila Quicklund (M) vill veta hur han ser på effekterna av polisens omorganisation i Norrlands inland och Linda Snecker (V) hur arbetsmiljön inom rättsväsendet ska bli tryggt och säkert.

Toppmöte på Åland

Nordens statsministrar träffas informellt på Åland på tisdag. Det är något av en världshemlighet, ingen information fanns tidigare i veckan på ­regeringens, finska regeringens eller Nordiska rådets hemsida.

Erna Solberg från Norge blir i alla händelser den enda kvinnliga deltagaren.

Rafflande, eller?

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrko­mötet, inleds på tisdag och fortsätter veckan ut med fortsättning i slutet av november. 89 motioner och sju skrivelser ska behandlas. ­Ärkebiskop Antje Jackelén deltar självfallet liksom de övriga biskoparna. Raffel är inte att vänta.

Följ ämnen i artikeln