Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Vi måste alla bli genusnudister

Ibland vill ingen säga det uppenbara. Som det här med skolkatalogen på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna.

För ett par år sedan bestämde sig skolans hockeygrabbar för att posera med bara överkroppar på klassfotot. Antagligen tyckte de att det var helfestligt.

Man kan tänka sig hur rektorn hanterade saken. Han tittade på bilden, suckade uppgivet och bestämde sig för att låta det vara. Precis som hundratals rektorer gör varje år när årets ljushuvud kläckt årets skolfotoploj.

Så, i år, bestämmer sig en klass estettjejer för att göra samma sak. Och rektorn tittade på bilden, suckade och bestämde sig för att han inte kunde låta det vara. Bilden plockades bort innan katalogen gick i tryck.

Ut bryter stora genuskriget. ”Sexism”, ”diskriminering”, hela faderullan.

Det underliggande antagandet är att det, egentligen, inte är någon skillnad mellan killar och tjejer med bar överkropp. Eleverna låtsas som om de tror det. Reportrar låtsas som om de tror det. Ledarskribenter låtsas som om de tror det. Till och med de ansvariga på skolan känner sig nu tvingade att låtsas som om de tror det.

Det är ju bara det att vi alla vet att det inte är sant.

Om man säger så här: när såg du senast en kille med badbyxor och bikiniöverdel på stranden? Hur många kvinnliga boxare går sina ronder utan överdel, som manliga boxare gör?

Det finns en skillnad här. Två, faktiskt. De kallas bröst. Estettjejerna själva verkar ana det. De håller för sina bröst med händerna.

Jag hör invändningen: Jajaja, men poängen är att det inte BORDE vara någon skillnad mellan mäns och kvinnors överkroppar. Eller som en av tjejerna på bilden säger: ”Den här bilden är en motreaktion mot att kvinnobröst alltid uppfattas som sexuella.”

Visst, jag förstår. Bröst är mer än sex. De är en del av en normal kropp. De har andra funktioner. Men samma sak gäller för snoppar och snippor. Ändå uppfattas det, märkligt nog, lätt som sexuellt om man visar upp underlivet offentligt.

Tycker man att en djup orättvisa har avslöjats på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna kan man i konsekvensens namn bara dra en slutsats: vi måste alla bli genusdrillade nudister. Men i väntan på det undrar jag om vi inte, egentligen, förstår precis varför rektorn gjorde som han gjorde.

Följ ämnen i artikeln