Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Stora män skriver pakter - små sina testamenten

Kanske är det för sent att rädda Ukraina. Ett ungt land, under 20 år misshandlat av oligarker och korrupta politiker, kan inte stå emot den ryska ­invasionen och Putins mas­siva, lögnaktiga propaganda.

Skulle något land utan ­demokratiska traditioner och inre tillit klara anstormningen?

Medan regeringen i Kiev valhänt försökt värna nationens enighet har lögnerna i den ryska propagandan målmedvetet och hårdhänt syftat till att slå sönder landet och skapa motsättningar, rädsla och hat mellan ­olika befolkningsgrupper.

Nazister! har de ropat. ­Fascister! Kuppmakarna i Kiev!

Mönstret är bekant. Milosevic i Serbien agerade på ett liknande sätt inför de jugoslaviska sönderfallskrigen.

Massiv propaganda. Regeringen i Sarajevo påstods bestå av muslimska fundamentalister vilka planerade att införa sharialagar.

Det som återstod av jugoslaviska armén agerade till stöd för ­lokala serbiska ­milisgrupper.

När temperaturen hade stigit tillräckligt drog sig armén bort. Den välbeväpnade milisen började mörda.

Våldet är plötsligt men ­inte slumpartat. Se på en karta över städerna där de disciplinerade pro­ryska miliserna slagit till. Städerna ligger som ett band i öster.

Att nästa steg skulle bli Odessa i söder var väntat. Den 14 april publicerade propagandaorganet Russia Today en intervju med en ortodox präst som sa att han tvingades fly till Ryssland från Odessa. Ukrainas ­regering är kriminell och ­skapar en atmosfär av ­rädsla, sa han.

– Jag anser att Ukraina är en del av den ryska världen.

Det var tecknet. När den verbala beskjutningen ­riktade in sig på Odessa var det fysiska våldet inte långt ­borta.

Våldet ger i en sönder­fallande stat näring till mer våld, och strax skapas en mordisk maskin som när sig själv. Bränslet är blod. Så kunde det fasansfulla inbördeskriget i Bosnien börja och så kan det starta i Ukraina.

När liken flöt i Drina sa Milosevic att han strävade efter fred och rättvisa. Konferenser. Förhandlingar. Han poserade på bilder och skakade hand med internationella potentater.

Stormakterna har förhandlat om Ukraina. Ryssland, som har invaderat Ukraina, anklagar dess regering för att inte sköta sig.

Stora män ­skriver pakter. Lille man, skriv ditt testamente.

Som Brecht sa.

Följ ämnen i artikeln