Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Åsling-affären är en storm i ett vattenglas

Näringsminister Annie Lööf (C) kallas till riksdagen för att förklara varför ett statligt risk­kapitalbolag investerat pengar i företag med kopplingar till Per Åsling, riksdagsledamot (C).

Det är alltid bra att reda ut oklarheter.

Men affären förefaller vara en storm i ett vatten­glas.

Det är framför allt tidningen Dagens Industri som beskrivit Per Åslings affärsmässiga kopplingar till det helstatliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation.

Per Åsling, son till förre industriministern Nils G Åsling, sitter i riksdagen sedan 2006 och är Centerns ekonomiske talesperson.

Han är också en högprofilerad företagare i sitt hemlän Jämtland där han sitter i åtskilliga företags styrelser, de flesta med anknytning till jordbruket.

I centrum för de aktuella diskussionerna om hans person står alltså Inlandsinnovation. Det har köpt ett bolag, Mitt­kapital, som bildades på Åslings initiativ men med pengar från EU och Sjätte AP-fonden.

Inlandsinnovation har också köpt in en mindre del av ett annat bolag som bildades på initiativ av Åsling, Ekonord. Övriga ägare är bland andra LRF, statliga Sveaskog, Länsförsäkringar, Arla och Ica.

Själv tycker Per Åsling inte att det finns någon intressekonflikt. Men det gör Socialdemokraterna i näringsutskottet som krävde att utskottet skulle bjuda in näringsminister Annie Lööf för att förklara kopplingarna mellan det statliga risk­kapitalbolaget och företagen som bildats på Åslings initiativ. Inbjudan skickades i går.

- Det leder till misstankar om vänskapskorruption, sa Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson (S), i ett skriftligt uttalande i går.

Vänskap kan säkert korrumpera i ett glesbefolkat län som Jämtlands. Men den intressanta frågan är vad Per Åsling skulle ha tjänat på de olika affärerna.

Såvitt jag begriper 40 000 kronor om året. Det är arvodet för uppdraget som ordförande i Ekonord.

Därutöver har Trångsviksbolaget, där Åsling är del­ägare och ordförande, sålt tjänster till ett företag som Inlandsinnovation äger. Men som Åsling inte längre har några personliga kopplingar till.

Trångsviksbolaget är för övrigt så långt från en vinstmaskin man kan komma. Enligt den senaste årsredovisningen gjorde det med en omsättning på 2,4 miljoner en förlust på 2,7 miljoner kronor.

Jag har den största respekt för att allt som luktar vänskapskorruption, egen vinning och eventuellt felsatsade skattepengar ska undersökas i grunden. Det är så man skapar tilltro till det demokratiska systemet och rättsapparaten.

Men i det här fallet förefaller resultatet bli magert. Förutom det självklara, att folk som ägnar sig åt företagsamhet i Jämtland ofta känner varandra.

Där bor det tre personer per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Stockholms län är 304.

De omdiskuterade bolagen

Inlandsinnovation

Statligt riskkapitalbolag startat 2010 som investerar i Norrland.

Åslings uppgift: Ingen.

Mittkapital

Riskkapitalbolag från 2009 som startades på initiativ av bland andra Per Åsling med pengar från EU och Sjätte AP-fonden. Numera ett helägt dotterföretag till Inlandsinnovation.

Åslings uppgift: Ingen.

Ekonord

Investmentbolag som bildades 2008 på initiativ av Per Åsling. Numera äger Inlandsinnovation 14 procent.

Åslings uppgift: Styrelseordförande med 40 000 kronor i årsarvode.

Trångsviksbolaget

Investmentbolag som grundats av Per Åsling och som sålt konsulttjänster till Mittkapital.

Åslings uppgift: Oarvoderad styrelseordförande och delägare.

Följ ämnen i artikeln