Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Annie Lööf måste försvara Åsling

Publicerad 2014-01-31

Nu kallas Annie Lööf till riksdagen för att försvara Centerpartiets ekonomisk-politiske talesman Per Åslings bolagsaffärer.

Regeringen har satsat två miljarder statliga kronor på företag i Norrland – som Åsling själv varit med och grundat.

– Det leder till misstankar om vänskapskorruption, säger Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson i S i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) har fått staten att satsa skattepengar i flera företag som han själv har varit med och grundat, avslöjade di.se i veckan.

Det hela ska ha börjat 2010 när den förra partiledaren och näringsministern Maud Olofsson presenterade en regeringssatsning på två miljarder kronor på investeringar i Norrland och därmed bildade bolaget Inlandsinnovation.

Sålt konsulttjänster

Bolaget har sedan köpt riskkapitalbolaget Mittkapital, som startades på Per Åslings initiativ.

Utöver det har Trångsviksbolaget, där Åsling är delägare och ordförande, sålt konsulttjänster till Mittkapital, enligt DI.

Uppgiften om att skattemedel mer eller mindre slussats runt till olika företag där Per Åsling och hans bror Hans Åsling är ansvariga har fått de politiska motståndarna i Socialdemokraterna att se rött.

Kräver svar

Nu begär partiet att näringsministern och nuvarande C-ledaren Annie Lööf kommer till näringsutskottet och reder ut turerna.

– Misstankarna är så allvarliga att näringsministern måste reda ut vad som hänt. Det är av yttersta vikt att regeringen vidtar åtgärder så att misstankarna undanröjs och att förtroendet för Inlandsinnovation kan återställas, säger Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson i S i ett pressmeddelande.

Åsling har tidigare sagt till Dagens industri att han inte gjort någon ekonomisk vinning på företagen.

Även Leif Zetteberg, ordförande i Inlandsinnovation, och tidigare statssekreterare hos Maud Olofsson tonar ner Åslings roll.

– Han (Per Åsling) har inte och har inte haft någon roll i vårt arbete som är operativt, säger Zetteberg till TT.