Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Swinging” – nu helt rätt enligt DN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Femtontusenetthundratretton läsare har klickat i Dagens Nyheters webbfråga ”Har du testat eller vill du testa ’swinging’?”.

Femtiosju procent ”nej”, tjugoåtta procent ”ja” och fjorton procent ”tveksam”. DN är ändå DN, så det påpekas att resultatet bör ”tolkas med viss försiktighet”. Frågan är hur vi ska tolka artikeln som följer med.

”Swinging är vår nya hobby” är rubriken. ”Vår” syftar på min och din och alla andras. Det här med att bjussa på sig själv och sin partner ”har visat sig vara mer än en fluga”, ”mer än något smarrigt sexrelaterat att sälja tidningar på” för ”kvällspressens bilagor”.

Vilket rimligen stämmer, för nu är det ett smarrigt sexrelaterat ämne i Dagens Nyheter, som är finare än så.

Att swinga, skriver DN:s reporter, ”har blivit den nya folksporten, den nya studiecirkeln. Det är billigt, du får nya vänner och till och med en gnutta motion.” Och DN ger Folkhälsoinstitutet, Friluftsfrämjandet och IOGT-NTO, ytterligare ett argument: ”du blir inte beroende av andra substanser än de kroppsliga”.

Det finns visserligen inga belägg i artikeln för att swingande skulle ha blivit en större folksport än, säg, rövkrok, eller vanligare än studiecirklar i fijiansk hindi. Det finns en journalist, som vill sälja sin bok och några anekdoter från ”parklubbar”. Det finns namn på kontaktsidor och en lös uppgift om att en miljon av 61 miljoner britter ägnar sig åt denna ”folksport”.

Det försäkras dock att ”mörkertalet är stort”.

Nu över till något helt likadant. I senaste På stan, DN:s helgbilaga, tipsas det om ”Sexdagarna” på Stockholms universitet. I tre dagar, start i går, ska sex ”diskuteras och bejakas” under ledning av kåren, RFSU och Landstingets aidsförebyggande verksamhet, som uppenbarligen föredrar latextutor framför omdöme och impulskontroll. Målet är att studenterna ska ha ”mycket, roligt, medvetet och säkert sex”.

DN:s reporter är entusiastisk.

Och där är vi väl hemma. Tolkningen måste bli att det numera är DN-mässigt att knulla runt: liberalt, modernt, rationellt, medelklassigt och nyktert. Såsom varande alltings rättesnöre åligger det tidningen att upplysa medborgarna härom, så att de må rätta och packa sig därefter.

Låt oss hoppas att det inte driver så många av oss till celibat att nationen går under.

Följ ämnen i artikeln