Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ödmjuka och drängfulla - sådana är vi i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Antligen är det Sveriges nationaldag! Nationaldräkten är tvättad, flaggorna nystrukna och håret blonderat. Norrmännen kan stoppa upp sitt 17 maj där det är mörkt. Nu jävlar ska det

vältras runt i svenskhet. Låt oss dansa hambo på gatorna!

Vissa påstår att det är generna som gör en svensk men med mitt svensk-same-tattar-norsk-spanska blod måste jag protestera. Självklart är det kulturen som formar den svenska tigern och vissa kriterier måste uppfyllas.

1. Konsensus. Alla ska vara överens om allt hela tiden. Även om du håller på att få magsår på grund av att du har en avvikande mening så ska du tiga och tala med lugn röst. Skriker gör bara jobbiga typer från Medelhavsländerna.

2. Ödmjukhet. Spelar ingen roll om du rest till månen eller upptäckt ett botemedel mot cancer. En riktig svensk bor kvar i sitt radhus och blir aldrig divig. Skryter gör bara jobbiga typer från USA.

3. En förkärlek för rutten fisk serverad på torrt bröd. En riktig svensk älskar surströmming. Denna kvarleva från en tid då konserveringsmöjligheterna var begränsade ska anses vara en delikatess. En aptit på rå fisk kan till nöds accepteras.

4. Drängfylla. Jo, jag vet att det blivit lite trendigt att sitta och dutta med vin till maten men som alla vet dricker sig en riktig svensk skitfull på helgerna.

5. Maniskt grillande. Så fort snön smälter ska grillen tas fram. Larmrapporter om cancer, stormar, ösregn - inget kan hindra en riktig svensk från att grilla.

6. Pizzeriabesök. Vad vore Sverige utan de tappra invandrare som flyttat ut på landsbygden och tillhandahåller mat där det förr bara fanns en korvmoj? Pizzeria-ägarna är de sanna kulturbärarna, de borde få en egen hyllningsdag.

7. Att vila på minnen från fornstora dar. Allt var bättre förr. Sverige var en stormakt, en världsledande it-nation, ett rike fullt med uppfinnare och sporthjältar. Dagens hjältar och hjältinnor låtsas vi inte se. Och elitidrottarna verkar mest ägna sig åt förberedelse till grovt rån.

8. Midsommar. Alla som gillar att skutta runt en lövklädd stång i ösregn är svenskar. Vem bryr sig om att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523? Eller att Sverige antog en ny regeringsform den 6 juni 1809? Om man lever i ett kylskåpsland som är mörkt och kallt nio månader per år måste årets ljusaste dagar firas. Och det kan inga konstruerade nationaldagar förändra.

Basta!

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln