Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Det behövs fler spioner i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Något är ruttet i kunga-riket Sverige. Systemfel som statsvetaren sa.

Myndigheterna vågar inte agera, en osund rövslickarmiljö råder på departementen, folk är rädda och vågar inte tänka själva. Och högst upp sitter Persson, mannen som samlat all makt hos sig själv. Fast när det väl gällde klarade han inte av att ta ansvar och leverera.

Ursäkta, grundkravet för en regering är väl ändå att de kan ta hand om sina medborgare? Är det inte detta vi betalar för via skatterna?

Trots att en lång rad människor visat att de inte klarar av sitt jobb klamrar de sig fast med näbbar och klor. De har inte ens tillräckligt mycket heder att stå för sina misstag och säga: Självklart tar jag mitt ansvar och ställer min plats till förfogande. Det hade gett lite cred.

I stället sitter Freivalds kvar trots att hon bevisligen inte är kompetent för jobbet. Men Mona Sahlin fick sparken för en chokladbits skull!

Christina Palm på UD, som vägrade lyssna till sina underlydande utan sa att de inte skulle bli "hysteriska" när de försökte larma om katastrofen, har nu fått jobb som konsul i Phuket. När Aftonbladet sökte henne på jourtelefonen var den avstängd, människan klarar alltså inte ens av att svara i telefon.

Incompetence rules.

Nu försöker Persson lappa ihop sitt förtroende genom intensivt megapudlande. En krismyndighet är äntligen - efter mycket snack - inrättad och ska hantera kommande katastrofer. Frågan är varför man inte tar steget fullt ut och inrättar en civil underrättelsetjänst.

Vi behöver fler spioner, folk som kan hålla koll, få fram fakta och analysera dem för att sedan slå dem i huvudet på politikerna.

I dag är det Säpo och polisen som har koll på kriminella element i Sverige. Must mest undersöker eventuella hot mot FN-soldater utomlands.

Allt däremellan faller mellan stolarna. Det betyder att om Must har koll på att maffian i Kosovo säljer knark till Sverige, så får Must inte samarbeta med polisen här hemma. Alltför ofta finns information men eftersom inte myndigheterna samarbetar så fastnar den någonstans där den inte gör nytta.

Solid information och goda analytiker är vad landet behöver för att inte hamna ännu mer i bakvattnet: det vill säga en civil underrättelsetjänst. Plus en handlingskraftig intelligent ledning och myndigheter med duktig personal som inte har skrämts till tystnad.

Men hey, det är ju snart val.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln