Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Skippa Kanarieöarna - res till Jemen i stället

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sanayas souk ligger mitt i gamla stans trånga, vindlande gator. Här har föga förändrats de senaste tusen åren. Uråldriga lerhöghus reser sig mot den ljumma kvällshimlen.

Kryddförsäljarnas kvarter doftar av säckarna med kummin, peppar och myrra. Några kvinnor, helt täckta i svart, står lutade över högarna med vitlök. En bit längre bort säljer silversmederna överdådiga halsband för 30 kronor styck tillsammans med de traditionella böjda knivar som varje pojke och man bär i bältet. Men till skillnad från de flesta andra marknader i världen så är försäljarna inte på något sätt påträngande. Vänligt bjuder de en att komma in och titta, om man inte vill så är det helt okej. Avslappnat vinkar de och lutar sig tillbaka. Folk i gränderna hälsar och frågar varifrån man kommer, inte för att de vill ha något, utan för att de vill vara trevliga.

– Välkommen, hoppas du trivs, säger de.

Den bild som ges i västvärlden av muslimska länder är sannerligen förenklad. Muslimska fundamentalister kidnappar västerlänningar i Irak, alla kvinnor är hunsade och sitter viljelösa inspärrade i sina hem för att föda många barn. Men som alltid är sanningen väldigt mångfacetterad. Skulle vi som svenskar vilja bli sammanbuntade med italienare, fransmän eller ryssar?

Nej, just det. Det finns grader i allt.

Jemen är ett av världens fattigaste länder och sant är att kvinnornas rättigheter är strikt begränsade, men många utbildar sig, de får köra bil och regeringen har en kvinnlig minister. Pressen är relativt fri, en journalist kan kritisera regeringen utan att sedan försvinna en mörk natt. Och medan Saudiarabien skryter med att ha hållit sitt första val så är Jemen sedan många år en demokrati med fria val, många partier och opposition.

Visst finns här korruption men man är medveten om problemet och försöker göra något åt det. Landet är inte perfekt, men tro mig, det är häftigt. Förenade arabemiraten och Bahrain må vara flashiga med sina skyskrapor men verkar som rena Disneyland jämfört med Jemen. Här finns rui-ner som är tusentals år gamla och naturscenarier som får en att tappa andan.

Dessvärre finns här också al-Qaidaceller och just nu pågår en rättegång mot hundra terrorister. Regeringen försöker verkligen bekämpa dem och förbättra sitt rykte. Ett annat minus är att turister tidigare har kidnappats, lösesumman är antingen pengar eller en skola till byn, en ny väg eller något annat.

2005 har utlysts av Jemen som turistår. 50?000 turister besökte Jemen förra året, en siffra man ska försöka tredubbla. Så varför inte skippa Kanarieöarna i år? Krossa dina fördomar och lär dig något nytt. Jemen rockar. Fett.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln