Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ropen skalla: Fler poliser åt alla

Dagens riksdagsdebatt om polisen erbjöd inga överraskningar.

Det var den gamla vanliga mixen av goda intentioner, gälla krav på fler poliser och anmärkningsvärt dåligt minne.

Den som läser brittiska tabloider på nätet har troligen det senaste året noterat en ny journalistisk genre:

att i så dystopiska ordalag som möjligt beskriva Sverige som ett land i förfall, ett land där förorterna har tagits över av kriminella ligor, antalet mord har ökat lavinartat och polisen har kapitulerat.

"SWEDEN IN CHAOS", som Daily Express i förra veckan formulerade tillståndet i en jätterubrik.

Möjligen har en och annan riksdagsledamot tagit intryck av den överhettade engelska retoriken, för i debatten, initierad av Centerpartiet, var undergångsstämningen stundtals påtaglig.

Centerledaren Annie Lööf , som höll ett kort inledningsanförande innan det var dags för inrikesminister Anders Ygeman att försöka försvara regeringens insatser, satte tonen direkt:

Poliser säger upp sig i förtvivlan, bilar sätts i brand och flickor antastas på festivaler. Något måste göras! Fler poliser! Satsa miljarder!

Jo, kontrade Ygeman. Mer måste göras. Men allt var inte nattsvart. Det gick att krossa det grovt kriminella nätverket i Södertälje och återställa lugnet i den staden. Och titta på de fällande domarna för krogmorden i Göteborg.

Och regeringen har varit duktig! Extra miljoner i budgeten för bara några veckor sedan! Nya poliser!

Men oppositionen lät sig inte imponeras. Moderaten Beatrice Ask, liberalen Roger Haddad och kristdemokraten Andreas Carlson, alla var de arga på regeringen. 2 000 nya poliser! 5 000 beredskapspoliser! Miljarder, miljarder, miljarder!

De var alla noga med att hålla i sär polisens kris och den största omorganisationen av myndigheten sedan 1960-talet. Och undra på det. Den nya organisationen är ett påfund av Alliansen som Ygeman har ärvt.

Politiker efter politiker äntrade talarstolen. Till och med vänsterpartisten Linda Snecker gav sig in i budgivningen. "Nya poliser. Och de ska vara grymma på att förmedla kontakter till brottsofferjourer".

Men sedan kom Kent Ekeroth och förstörde stämningen med att alldeles korrekt påpeka att alla andra partier fram tills nyligen inte lyft ett finger för att göra någonting åt poliseländet.

Själv krävde han 7 000 nya poliser. Och massor med miljarder.

Vad ska vi då ha alla dessa poliser till? Det tycktes inte riktigt intressera damerna och herrarna. Det var politikerflum som "resurstillskott", "måluppfyllelse" och "kompetensutveckling" för i princip hela slanten.

Jag rekommenderar politikerna att gå in på Sveriges Radios hemsida och söka upp den långa intervju som Ekots Tomas Ramberg gjorde med förre rikspolischefen Bengt Svensson i oktober 2012.

Då hade polisen fått en exempellös förstärkning av sina resurser. 4 000 nya poliser. Ändå klarade myndigheten upp allt färre brott.

Kommer historien att upprepa sig?

Följ ämnen i artikeln