Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Skandallögner – det kan avgöra USA-valet

Under Demokraternas konvent i Charlotte, North Carolina, satt John Kerry på en stol snett framför mig. Strax bredvid såg jag Mike Dukakis. Två ärrade politiker som verkade lagom engagerade. Kerry gäspade hela tiden.

Han var Demokraternas presidentkandidat i valet 2004, Dukakis 1988. Kerry utsattes för en kampanj som syftade till att utmåla honom, en flerfaldigt medaljerad soldat i Vietnam, som inte riktigt pålitlig och – förtjänade han verkligen de där utmärkelserna?

Dukakis förlöjligades när han satte på sig en hjälm i ett försök att visa att han visst är vän till försvaret. Han såg så löjlig ut att bilden av Dukakis i hjälm är det enda någon minns från den valkampanjen. Man kan inte ha Alfred E. Neuman som president.

Den amerikanska högerns uppfinningsrikedom när det gäller att förgöra fiender är stor. Barack och Michelle Obama stötte knogarna mot varandra i en segergest när han blev Demokraternas presidentkandidat 2008. Ett nyhetsankare i högerkanalen Fox undrade om det var en terroristgest.

Och så har vi frågan om Barack Obama verkligen är född i USA? Och om han inte är muslim?

Republikanernas kandidat Mitt Romney tycks vara beredd att säga vad som helst om han tror att det kan ge några röster. Förra veckan påstod han att Obamas administration ”visar förståelse” för dem som attackerade USA:s diplomater i Egypten och Libyen. Ordet Romney använde var ”sympathize” och det kan man också tolka som ”sympatisera med”.

Det är det vanliga mönstret: rösta inte på den mannen, han är opålitlig, kanske ingen sann amerikan.

I Sverige har vi nog bara sett något liknande under förföljelsen av Olof Palme och det var buskpropaganda, inte lögner officiellt eller inofficiellt sanktionerade av etablissemanget.

Vad gör kampanjerna med dem som är måltavlor?

Många av oss skulle bli förintade. Det gäller även erfarna politiker. Jag tänker på en känd politiker som skandaliserades och virvlade bort. Hans stresströskel är numera nere i källaren.

Mike Dukakis satt kvar på VIP-bänken i Time Warner Arena. Men John Kerry gick upp i talarstolen och höll ett roligt tal där han strimlade Romney.

De som överlever ekluten är gjorda av ett annat material än du och jag.

Följ ämnen i artikeln