Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kristna högern är riktigt otäck

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hade abort varit lagligt i mitten på 60-talet hade mitt liv förmodligen slutat som en blodig cellklump slängd i ett bäcken. Nu föddes jag istället som årets oäkting i Lycksele, Västerbotten.

Prästen tyckte detta var så skamligt att jag inte fick döpas i kyrkan eftersom min mor inte hade någon "man vid sin sida".

Det är lätt att glömma bort hur mycket som förändrats på 40 år. Hur många förljugna regler som försvunnit eftersom modiga människor vågat kämpa för sina ideal, även om de råkat illa ut på kuppen.

I helgen partar vår tids frontsoldater, bögarna och flatorna. De som utmanar de gamla föreställningarna och tvingar oss att omvärdera könsroller och föräldraskap.

Homosexuellas makt och inflytande växer för varje år. Nu har man sett det yttersta beviset på detta, till och med kristdemokraterna försöker bli bögkramare.

Kd:s vice ordförande Maria Larsson skriver i en debattartikel att partiet egentligen borde vara bögarnas bästa vän för kd tycker ju så bra saker om homosexuella. Kd kämpar ju egentligen bara för familjen och det är ju queerteoretikerna och feministerna som är det största hotet mot denna institution.

Yeah right. Jämlikhet och ifrågasättandet av könsroller är alltså det största hotet mot familjen? Jag som trodde att dessa frågor drev utvecklingen framåt, bort från fördömande 60-talspräster. Är inte två homosexuella, som verkligen tvingats tänka igenom vad föräldraskap innebär, bättre föräldrar än ett klassiskt par som råkat bli på smällen?

Varför fattar inte kd att familjen, som de hyllar som en tusenårig fungerande institution, lika väl kunde vara en fjättrande mardröm för de barn som föddes in i en klass som de inte kunde bryta sig ur, som tvingades arbeta från barnsben eller giftes bort för att göra släkten rikare? Nej, den kristna höger är riktigt otäck.

Värst av allt är att de kidnappat etik- och moralfrågorna. Men vikten av hedervärt handlande och civilkurage är betydligt äldre än kristendomen. I Havamal slås det exempelvis fast att en människa definieras av sina handlingar och sitt sunda förnuft.

Kd:s rigida synsätt på människor är bakåtsträvande. Utveckling går aldrig att stoppa och äntligen har människor någorlunda valfrihet både i tanke och handling. Tack för det bögar, flator och andra spjutspetsar som kämpar för mänskliga rättigheter.

Må ni inte förledas.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln