Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Därför är bomben i Malmö terrorism

Bomben mot Malmö tingsrätt är ett allvarligt angrepp på rättsväsendet.

Konsekvenserna kommer att bli betydande. 

Bara timmarna efter den kraftiga explosionen började spekulationerna. Vem? Varför?

Ja, det kan finnas kopplingar till bombattentatet mot samma tingsrätt i vintras. Det finns teorier om att den attacken var ett svar på "Operation Olivia", Malmöpolisens specialgranskning av ett 50-tal kriminella i staden.

En uppenbar likhet mellan de två dåden är valet av tidpunkt, natten mot måndag respektive sen söndagskväll.

Tider då inte många är ute: få vittnen och mindre risk att någon ska dö.
Men söndagskvällens bomb kan också ha att göra med någon av de pågående rättegångarna. Eller mc-brottsligheten. Eller en häktningsförhandling om misstänkt penningtvätt som ska hållas i dag. Eller någonting annat.

Många har ett horn i sidan till rättsväsendet och det är egentligen meningslöst att spekulera.

Oavsett vem eller vilka som är skyldiga är det ett mycket allvarligt brott som har begåtts. Det är ett angrepp mot våra domstolar, en av de grundläggande funktionerna i en stat, institutioner utan vilka samhället skulle rasa ihop.

Attentatet som dessa är dessbättre mycket ovanliga, men inte unika. Malmö tingsrätt har drabbats två gånger på ett år. 2007 placerades en bomb utanför åklagare Barbro Jönssons hem i Trollhättan. Några år tidigare dödades en man då en fjärrstyrd bomb exploderade utanför Umeå tingsrätt.

Gårdagens attentat är, hävdar jag, en slags terrorhandling. Nej, jag tror inte att det rör sig om terrorism liknande självmordsbombaren på Drottninggatan eller de vänsterextremister som en gång i världen sprängde västtyska ambassaden i Stockholm.
Jag hävdar inte heller att det rör sig om terrorism i juridisk bemärkelse, men begreppet definieras enligt svensk lag som en gärning som till exempel syftar till att destabilisera eller förstöra grundläggande strukturer.

Och vem det nu än är som placerar en kraftfull bomb utanför en domstol så ligger det nära till hans att tro är att motivet är att försöka destabilisera rättsväsendet.

Vi bör å andra sidan inte förlora proportionerna. Ja, detta är allvarligt. Men det handlar endast om materiell förstörelse, inga människor har dött.

Jag tror att händelsen i Malmö hur som helst kommer att få långt gående konsekvenser. Redan tidigare har Jusek, juristernas fackförbund, krävt att säkerheten i domstolarna måste förbättras.

Runt om i landet har också tingsrätter byggts om. Vissa har infört permanenta säkerhetskontroller, andra har köpt in säkerhetsbågar som används vid högriskrättegångar.

Vi kan räkna med att detta arbete kommer att intensifieras. Utökad övervakning, fler väktare, rigorösare kontroller.

Det är en lika tråkig som nödvändig utveckling.

Följ ämnen i artikeln