Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Invandrarbakgrund” är kodordet för slum

Det finns inget ord som jag avskyr mer än ”invandrarbakgrund”.

I de fem stavelserna ryms vårt lands största svårighet i dag: att låta nykomlingar smälta in i samhället och därmed upphöra att vara invandrare, att häva motsättningen mellan ”vi” och ”dem”.

De tonåriga ligister som svårt misshandlade en 61- årig man på Kortedala torg i Göteborg hade invandrarbakgrund, rapporterar journalister som sannolikt inte själva vet varför de använder det ordet.

Vad betyder det? Att den unge busen är invandrare? Eller att hans föräldrar var det? Om hans föräldrar var invandrare, varför är det nödvändigt att påpeka det? Och när upphör en person att ha ”invandrarbakgrund”? I tredje generationen? Femte? Sjunde?

Den som använder benämningen tror sannolikt att han visar frihet från fördomar. Den som uttalar ordet visar att han kan säga hur det är, utan skygglappar, utan fördomar, utan rädsla för att stöta sig med den som är – här är ett annat vedervärdigt uttryck – ”politiskt korrekt”.

Men att använda ordet invandrarbakgrund får motsatt effekt. Det förstärker fördomar. Ty det är väl ingen som tror att när unga ligister betecknas så, avses att de kommer från Frankrike eller Finland?

Eftersom det saknas samband mellan hudfärg och kriminalitet eller religiös tillhörighet och kriminalitet, antar jag att de aningslösa skribenter och myndighetspersoner som använder benämningen syftar till något annat. Invandrarbakgrund är ett kodord för ligisternas sociala förhållanden.

Om företagaren Salvatore Grimaldi hade barn som begick kriminella handlingar skulle ingen dilla om deras invandrarbakgrund. De skulle beskrivas i konkreta termer: miljonärens barn löpte amok, eller vad de i detta påhittade exempel kan ha gjort.

Invandrarbakgrund är kodordet för svensk slum.

Det ingår inte i vår självbild att det finns slum i vårt rika, flitiga land med Vintergatans bästa finansminister. Så vi använder omskrivningar där utanförskap blir en fråga om hudfärg eller ”kultur” som Sverigedemokrater brukar säga.

Ordet invandrarbakgrund förvrider synen och gör det svårare att bekämpa de verkliga problemen. Det är det tragiska, och farliga, med att slarva med begreppen.

Följ ämnen i artikeln