Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Hårdare tag ger bränsle åt dårar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att ha varit på reportageresa i Irak såg jag fram emot att åka på en stillsam semester tillsammans med sonen. Naturligtvis hamnade vi i England. Lyckligtvis landade vårt flyg några timmar innan terrorplanen avslöjades men oron märks ändå.

På flygplatsen köar stoiska resenärer i timmar för att få bagaget genomsökt, tungt beväpnade poliser ser sig vaksamt omkring, fast alla är ändå lika brittiskt trevliga. Förutom i tidningarna där kolumnister kräver hårdare tag mot de fascistiska islamiska fundamentalisterna.

"Jag vill aldrig åka hem", säger en amerikansk kvinna på hotellet och ser riktigt rädd ut. Hon förstår inte varför terroristerna vill döda oskyldiga civila som enbart vill åka till USA.

Jag kan sympatisera med hennes förvirring. I Irak var det inte heller någon som begrep någonting. Hur kan dödspatruller dra runt och mörda folk? Hur kan rebell-erna fortsätta spränga amerikanerna i bitar med sina vägbomber när de är den enda garantin för stabilitet i regionen?

Hur kan USA spränga hus och skjuta civila?

Varför tillåter världen Is-rael att bomba Libanon?

Argumentet att "om stater kan döda har vi rätt att ge tillbaka" har man ju hört några gånger vid det här laget.

Märkligt är också hur vissa saker blir viktiga i media. Jag vill på intet sätt förringa arresteringarna av dem som vill spränga passagerarplan i luften. Men varför är det viktigt med en brud som klagar över att hon fått köa några timmar på flygplats?

I Irak riskerar lika gamla kvinnor sina liv varje dag när de går till jobbet. En mamma som arbetade som jurist på antikorruptionsbyrån såg sin femåriga dotter bli skjuten i magen som hämnd för att hon arbetade på en myndighet. Ändå ville hon fortsätta, eftersom hon ville bygga upp sitt land och få ett bättre liv. Hon insåg att allt har ett pris.

Världen är inte är en särskilt stabil plats och Bush-administrationen har knappast gjort den bättre. Jag ger sannerligen inte någonting för terrorister men allt har en orsak och verkan. Hård-are tag har ju hittills inte fungerat särskilt bra utan har mest gett bränsle åt alla de dårar som vill roffa åt sig makt, pengar eller bara vill vara märkvärdiga.

Den klokaste kommentaren kom, helt otippat, från en bekymrad amerikansk soldat. Han sa: "Vi måste börja behandla människor med respekt. Att förnedra och erövra föder bara mer hat."

Inget kunde vara mer sant.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln