Experten om Trump: ”Han håller show”

Publicerad 2024-07-28 22.20

I ett tal till sina kristna väljare i fredags sa Trump att ”om fyra år kommer ni inte behöva rösta igen.”

Dessutom anklagade han motståndaren Kamala Harris för att vara antisemit.

– Han håller show inför publiken, säger USA-kännaren Emma Ricknell.

Under fredagen lokal tid höll republikanernas president Donald Trump tal till en den kristna konservativa gruppen ”Turning Point America” i Florida. I slutet av talet uppmanade han sina kristna väljare att gå och rösta.

– Kristna, gå ut och rösta bara denna gången. Ni kommer inte behöva göra det igen. Fyra år till, det kommer att vara fixat, det kommer att vara bra, ni kommer inte behöva rösta igen mina vackra kristna, jag älskar er kristna, säger han och fortsätter:

– Om fyra år kommer ni inte behöva rösta igen. Vi kommer ha det så bra uppstyrt att ni inte kommer behöva rösta.

USA-experten Emma Ricknell.

Emma Ricknell är USA-kännare vid Linneuniversitetet. Hon menar att uttalandet är märkligt.

– För mig låter det där som att han menar att rörelsen kommer vara så stark så att de inte kommer behöva jobba för att samla röster. Men det är ett väldigt underligt sätt att säga det på, säger hon.

”Han håller Show för publiken”

Enligt henne säger Trump alltid saker som är ”otroligt överdrivna”.

– Han håller show inför publiken och det är underligt att han inte tänker på att det han säger där kommer folk lyssna på överallt, säger hon.

Sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 har det demokratiska partiet fört retoriken att Donald Trump och hans allierade är extremister villiga att förneka väljares rösträtt och hålla kvar vid makten, rapporterar New York Times. Nu försöker dock republikanerna vända narrativet.

– Det är ju hur valet 2020 slutade som man skulle kunna ta ut som det mest explicita exempel med problemet med Trump och hur han ser på demokrati, den är svår att komma undan, säger Emma Ricknell.

Hon ser en risk för att samma situation skulle kunna ske nu igen när valet är på ingång.

– Det tror jag att en del är rädda för. Jag tror det är svårt att undkomma det faktum att det kan hända igen.

Attackerna mot Kamala Harris

Men Trump uppmanade inte bara sina väljare att rösta – han gav också en riktig känga mot motståndaren Kamala Harris. Han kallade henne för antisemit och anklagade henne för att ”mörda barn”.

– Om Kamala Harris får som hon vill kommer hon införa en federal abortlag som tillåter att man sliter barnet ur livmodern i den åttonde eller nionde månaden och även avrätta barn efter födseln, sa Trump under sitt tal.

Emma Ricknell tycker att det låter som att han nu trappar upp retoriken ordentligt.

– Just abortfrågan kan komma att bli väldigt central. Utifrån vad vi vet är Trumps valstrategi att attackera sin motståndare, säger hon och fortsätter:

– Abortfrågan är ett område där Harris bedrivit sin politik väldigt mycket. Trump går extra hårt på just den punkten.