Republikaner: Säg inget rasistiskt om Harris

TT

Publicerad 2024-07-24 04.40

Kamala Harris skulle, om Demokraterna vinner valet i höst, bli USA:s första kvinnliga president, första svarta kvinnliga president och första president med sydasiatisk härkomst. Arkivbild.

Republikanska ledare uppmanar sina partikollegor att undvika rasistiska och sexistiska attacker mot Kamala Harris, Demokraternas troliga presidentkandidat.

Under ett möte med republikanska kongressledamöter på tisdagen, lokal tid, uppmanade topprepublikanen Richard Hudson sina kollegor att hålla sig till att kritisera Harris för hennes politik.

– Det här valet kommer att handla om politik, inte personlighet, sade representanthusets talman Mike Johnson till reportrar efter mötet.

– Det här är inte personligt med hänsyn till Kamala Harris, och hennes kön och etnicitet har ingenting att göra med det här överhuvudtaget.

Hävdat inkvotering

Förmaningarna kommer efter att några republikaner och Trump-allierade hävdat att Harris kvoterats in av mångfaldsskäl, och inte valts på grund av sina meriter.

En video från 2021 har också blivit viral, där Trumps vicepresidentkandidat JD Vance refererat till flera demokrater – däribland Kamala Harris – som ”ett gäng barnlösa kattanter som är eländiga i sina egna liv och med de val de gjort, så de vill göra resten av landet eländiga också”.

Kamala Harris skulle, om Demokraterna vinner valet den 5 november, bli den första kvinnan, den första svarta kvinnan och den första personen av sydasiatisk härkomst att bli president.

Sedan Biden meddelade sitt avhopp har Republikanerna skiftat fokus i sitt kampanjande – som tidigare delvis gick ut på att utmåla Biden som skröplig och inkapabel till att sitta fyra år till på presidentposten.

Johnson: ”Medkonspiratör”

När partiet nu riktar in sig på Kamala Harris syftar de till att visa hur hon varit delaktig i den politik de anser varit dålig för USA.

Republikanerna har anklagat Harris för att ha hjälpt till att mörka Bidens hälsoproblem och har försökt knyta henne till Bidens mest impopulära politik, däribland migration. Och de har använt hennes bakgrund som åklagare för att försöka måla upp en bild av henne som en politiker som är svag mot brottslighet.

Johnson säger att väljare kan jämföra hur familjer hade det medan Trump var president, med hur de har det nu när Biden är president och Harris vicepresident.

– Hon är delaktig, medförfattare till och medkonspiratör i all politik som fick oss att hamna i den här röran, sade Mike Johnson.