Trumps attackplan mot Harris: Gränsen och ekonomi

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2024-07-25 05.46

Den ”farligaste gränsen” i världen och en dödförklarad amerikansk dröm.

Efter Joe Bidens avhopp tvingas Trumpkampanjen snabbt snickra om sin attackplan inför presidentvalet. I fokus för angreppen mot Kamala Harris står invandring och ekonomin.

Att president Joe Biden är för gammal och skröplig var ett bärande argument i republikanen Donald Trumps valkampanj. Men efter Bidens avhopp i söndags pekar det mesta på att Trump i stället ställs mot vicepresident Kamala Harris som är nästan 20 år yngre än honom.

Trumpkampanjens fokus verkar därför bli att koppla Harris till Joe Bidens invandringspolitik. Under demokratens mandatperiod har antalet papperslösa som tar sig in i USA från Mexiko ökat kraftigt. Republikanerna beskriver frågan som Harris ansvar.

– Gränskrisen är en Kamala Harris-kris, sade Trumps nyutnämnda vicepresidentkandidat JD Vance nyligen på sitt första egna kampanjmöte i Ohio.

En gräns-tsar?

Donald Trump å sin sida hävdar att Kamala Harris ”inkompetens” gav oss den ”värsta och farligaste gränsen någonstans i världen”, i ett inlägg på egna sociala medieplattformen Truth Social.

Som vicepresident var Harris inte ansvarig för gränssäkerhet eller migrationspolitik. Men hon hade i uppdrag att undersöka grundorsakerna till migrationen från Mexiko och andra länder i Centralamerika. Republikanerna utnyttjar dock Harris koppling till migrationsfrågan och kallar henne ”gräns-tsar”.

– Kamalas dödliga förstörelse av USA:s gränser är fullständigt och totalt diskvalificerande. Hon borde inte få kandidera till president sett till vad hon gjort, sade Trump under ett kampanjmöte på onsdagskvällen, amerikansk tid.

Ekonomin är en annan av Trumps attacklinjer mot Harris. Trots att USA:s ekonomi är stark visar mätningar att amerikaner är missnöjda med höga priser på mat och bensin. Och höga räntor gör det svårt att köpa bostad.

”Titta vad hon (Kamala Harris) gjort: en invasion vid gränsen, galopperande inflation och den amerikanska drömmen är död” är budskapet i en filmkampanj som rullades ut bara timmar efter att Bidens avhopp.

Kallas lögnaktig

Trumpkampanjen gräver även i Harris förflutna som delstatsåklagare i Kalifornien för att hitta material som kan användas mot henne, skriver The Wall Street Journal. Målet är att skapa en bild av Harris som vänsterradikal och slapp mot brottslighet.

– Kamala Harris behöver inte bara försvara sitt stöd för Joe Bidens misslyckade politik de senaste fyra åren, utan också sin förfärliga mjuka linje mot brottslighet i Kalifornien, säger Karoline Leavitt, en talesperson för Trump, till The New York Times.

På Truth social har Trump gett vicepresidenten öknamnet ”lögnaktiga Kamala Harris”. Hans kampanj påstår att hon måste ha känt till att Biden inte skulle klara ännu en valrörelse och att hon därmed lurat sina landsmän. I nyproducerade annonser framstår det som att Harris planerat att bli av med Biden för att själv ta makten – ett budskap som upprepas av Trumps talespersoner.