Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Musk presenterar ny självkörande taxi och talande robotar

Uppdaterad 12.15 | Publicerad 07.09

Självkörande fordon och robotar som serverar dryck och spelar sten, sax, påse.

Det visade Elon Musk upp på ett Tesla-evenemanget ”We Robot” under torsdagen.

"Den autonoma framtiden är här", säger han enligt New York Post.

Under torsdagskvällen visade Elon Musk upp Teslas nya innovationer ”Cybercab” och ”Robovan” på eventet ”We Robot” i Kalifornien.

Nästan en timme sen rullade Musk upp på scen i ett vad han själv kallade ett ”självstyrande” fordon utan ratt och pedaler. Den självkörande taxin är en av 21 fordon som företaget har på plats vid Warner Bros-studion i Kalifornien där eventet höll hus.

Teslas självkörande taxi ”Cybercab” kommer enligt Musk att finnas till försäljning för under 30 000 dollar och hoppas att fordonen ska vara i produktion före 2027. Han presenterade även ”Robovan”, ett självkörande fordon som rymmer upp till 20 personer samtidigt.

Musk använde också tillfället att visa upp Teslas humanoida robot, ”Optimus”, som han själv påstår kan ”göra allt”.

Enligt Musk är potentialen för ”Optimus” nästintill obegränsad. Han nämnde att roboten kan utföra uppgifter som att rasta din hund, passa barn, klippa gräsmattan och till och med servera drycker.

Tesla introducerade roboten under 2021. Målet var att skapa en mångsidig maskin som kan ta över uppgifter som är farliga, repetitiva eller tråkiga för människor. Även om den fortfarande är under utveckling, fortsätter Tesla att uppdatera och visa framsteg, skriver Business Standard.

Enligt Musk kommer Optimus-roboten att kosta mellan 20 000 och 30 000 dollar på lång sikt.

Följ ämnen i artikeln