Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Trump återvände till platsen för mordförsöket

Uppdaterad 07.41 | Publicerad 07.32

BUTLER, PENNSYLVANIA. Under stort säkerhetspådrag återvände Donald Trump till platsen för mordförsöket.

Där togs han emot av tusentals supportrar – och fick kraftfullt stöd från Elon Musk.

– Jag är ”dark MAGA”, säger techmiljardären.

”Som jag höll på att säga…”

Så inledde Donald Trump skämtsamt sitt kampanjmöte i Butler i natt, på samma plats där ett skott i örat avbröt honom för nära tre månader sedan.

Han antydde sedan att det var hans politiska motståndare ”som kanske till och med försökt döda” honom.

– Men jag har aldrig slutat kämpa för er – och det tänker jag aldrig göra.

Secret Service mötte hård kritik efter attentatet den 13 juli, då den 20-årige Thomas Matthew Crooks lyckades ta sig upp på ett tak nära Trump-mötet och avlossade åtta skott. En man dödades och två skadades allvarligt.

I natt hade säkerheten förstärkts när Trump återvände till det lilla arbetarklassamhället, en timme norr om Pittsburgh, i den kanske mest avgörande delstaten för valet.
Tungt beväpnade krypskyttar var utplacerade på flera tak, drönare svävade över området. Expresidenten stod bakom skottsäkert glas. Militär och polis omringade hela mötet.

Amerikanska oraklet siar: Hen vinner valet


Säkerheten på området var stor.


– Skyddar ni oss denna gång? frågar Trumpsupportern Dan McKruit, 65, när han passerade poliserna.

– Vi gör vårt bästa.

– Toppen! Jag kan inte springa längre.

Trumpsupportern Dan McKruits vän sköts ihjäl på senaste kampanjmötet i Butler.


Dan McKruit var på Trumps kampanjmöte i somras i Butler, där han kände kulorna vina över huvudet. Han och sonen klarade sig oskadda, men deras granne och vän, Corey Comperatore, sköts till döds på läktaren. Just därför kände Dan att det var viktigt att återvända.
– För att hylla Corey. Men jag vill också vara här för att visa mod och stötta president Trump.

Han var inte ensam.

Tiotusentals människor samlades för Trumps möte i Butler, och redan före gryningen ringlade kön lång – tio timmar innan Trump skulle kliva upp på scenen.
Många var där för andra gången.

Vittnet till dådet

Även Sherry Thellman, 35, kände att det var viktigt att komma tillbaka igen.

– Vi såg kulorna slå ner i marken bredvid oss. Det kändes som om jag befann mig i en film; det var surrealistiskt, säger hon.

– Jag var chockad över att han kom tillbaka hit. När vi hörde det visste vi att vi var tvungna att komma tillbaka – för om han hade modet att göra det, då måste vi också ha det.

Sherry Thellman, 35.

Tracey Baker, 59.

Besökaren Tracey Baker, 59, satt bara fyra rader från scenen när skotten avlossades, och hon kastade sig ned.

– Jag blev överväldigad av känslor när jag hörde: ”Han är träffad, han är träffad.” Jag tappade det.

För henne var händelsen traumatisk. Hon känner att hela samhället har tvingats till återhämtning, och att Trump kommer tillbaka markerar början på den läkningsprocessen.
– Jag var tveksam till att komma tillbaka först, men sedan insåg jag att det här stället kommer att vara lika säkert som Fort Knox. Och det är det – titta, det finns militär överallt! Jag känner mig tryggare än förra gången.

Donald Trump, precis efter skotten, under förra kampanjmötet i Butler.

Direkt efter det första mordförsöket talade Trump om vikten av enighet. Han betonade att landet måste komma samman. Hans kampanjteam hävdade att Trump hade förändrats. Men de senaste veckorna har han återgått till samma retorik och har bland annat kallat Kamala Harris för ”mentalt handikappad”.

På kampanjmötet bär en del personer t-shirts med budskapet ”Horan måste bort”, och en bild på Harris.

Besökaren Tracey Baker tycker att Trump har försökt få det splittrade landet att läka. Hon tycker snarare att Demokraterna hetsar mot honom, och spär på polariseringen.
  
Kommer det verkligen bara från ”den andra sidan”?

– Det kommer nog från båda, men enligt min erfarenhet är det mer tolerans på högersidan än vänstersidan. Baserat på vard jag ser och känner, säger hon.
Tracey anser att mordförsöken på Trump, först i Butler och sedan i Florida, måste hållas i färskt minne för att påminna om det hat som finns i samhället och motivera människor att åstadkomma förändring.

Med en månad kvar till valet tror hon att situationen kan bli värre innan den blir bättre.

– Ja, jag tror att ju närmare vi kommer valet, desto mer våld och galna händelser kommer vi att se. Det spelar ingen roll vilken kandidat som står på spel – vi kommer att uppleva någon form av civilt orolighet i landet.

”Fight, fight, fight!” ropade Trump från scenen efter att han blivit skjuten i örat.

Efter skottet i örat har den ikoniska bilden av Trump, med blod som rinner ner över örat, där han pumpade näven i luften och skrek "Fight, fight, fight!", blivit en symbol för hans trotsighet och stridsvilja. Den ultimata martyrbilden, en chans att framställa sig själv som en hjälte.

Attentatsmerch

På försäljningsbord kring lördagens möte har bilden tryckts på allt möjligt – glittriga örhängen, t-shirts och pins. Även två statyer har rest på platsen, där Trump höjer näven i luften, och på en av dem är örat rött. Området sägs ha blivit en turistattraktion för nyfikna besökare.

En del som Aftonbladet talar med anser till och med att det var gudomligt ingripande som gjorde att Trump överlevde – och att marken därför är snudd på helig.


Under sitt tal i natt återkom Trump till sina vanliga argument och hävdade att Demokraterna använder Justitiedepartementet som ett vapen för att förhindra hans comeback i Vita huset. Han påstod även att president Joe Bidens administration finansierar "könsbytesoperationer" för illegala invandrare. Enligt Trump handlar valet om en kamp mellan ont och gott.

Trump tog sedan upp Elon Musk på scenen, miljardären som övertagit plattformen Twitter, numera känd som X, och kallade honom mannen som "räddade yttrandefriheten" i USA.

Musk, som gav sitt stöd till Trump omedelbart efter skottlossningen och därefter grundade en politisk aktionskommitté för att ekonomiskt stötta honom, markerar ett betydande skifte i sitt politiska engagemang. Tidigare hade han lovat att förbli neutral, men nu har han fullt ut omfamnat Trump.

– Som ni ser är jag inte bara MAGA – jag är mörka MAGA, sa Teslas vd, iförd en svart Make America Great Again-keps.

Han stod jämte Trump, och skuttade över scenen före sitt tal.

Varnade om demokratin

Musk påstod felaktigt att Demokraterna försökte beröva amerikaner deras rätt att bära vapen, yttrandefrihet och rösträtt, och han framförde det grundlösa påståendet att Kamala Harris skulle eliminera alla val i USA.

– Om (republikanerna) inte röstar kommer detta att bli det sista valet, varnade Musk.

– Det är min förutsägelse.

Han avslutade med ett stridsrop, och upprepade Trumps ord från första mordförsöket.

– Fight, fight, fight. Rösta, rösta, rösta!

Följ ämnen i artikeln