Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Dags för fredspriset – dessa kan hedras

Uppdaterad 11.18 | Publicerad 08.29

I dag delas Nobels fredspris ut.

Bland favoriterna lyfts personer med kopplingar till konflikten i Mellanöstern.

De här kan kamma hem priset.

Samtidigt som flera storkrig pågår i världens har det klockan 11 under fredagen blivit dags att utse Nobels fredspris i Oslo.

Många tror att den norska Nobelkommittén kommer att uppmärksamma insatser i Mellanöstern, genom att till exempel prisa israeliska och palestinska aktivister eller organisationer, rapporterar TT.

Bland de som nämns är människorättsgrupperna B'Tselem och al-Haq liksom kvinnoorganisationen Nashim Osot Shalom. Det spekuleras även om oberoende journalister och massmedier på båda sidor.

Nyhetsbyrån skriver också att starkt stöd finns för FN:s palestinska flyktingorgan UNRWA. Det riskerar dock att mötas av stark kritik från Israel, som har anklagat UNRWA-anställda för att ha varit inblandade i Hamas terrorattack den 7 oktober förra året.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är med i spekulationerna om pristagare.

Andra som tippas vinna priset är de två internationella domstolarna i Haag, ICJ (Internationella domstolen) och ICC (internationella brottsmålsdomstolen). På bettingbolag som Unibet och Betsson nämns även namnen Greta Thunberg, Alexej Navalnyj och Volodymyr Zelenskyj.

Klimataktivisten Greta Thunberg finns med på spelbolagens oddslistor.

Elon Musk tycks också ligga i ropet hos ytterhögern, skriver TT. Från olika håll har Tesla-grundaren nominerats till både Nobels fredspris och EU-parlamentets finaste människorättspris, Sacharovpriset.

”Hans arbete för dialog och kommunikation, för yttrandefrihet och hans bidrag till teknisk utveckling bidrar till att göra världen bättre och tryggare”, rapporterar TT att norska stortingsledamoten Marius Arion Nilsen sa i våras.

Ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har låga odds hos spelbolagen.