Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Här visar Kom Jong Un upp nya ”självmordsdrönaren”

Spränger ”sydkoreansk” stridsvagn

Publicerad 14.53

USA och Sydkorea övar för att öka försvaret mot Nordkorea.

Då passar Kim Jong Un på att låta sin nya ”självmordsdrönare” spränga en stridsvagn i sydkoreansk stil.

På lördagen besökte Kim Jong Un landets Försvarsvetenskapakademi för att ta en titt på landets nya militärutrustning, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det som testades var landets nya ”självmordsdrönare”, också känt som kamikazedrönare eller patrullrobot – en drönare som kan hållas i luften till dess att ett mål lokaliserats. Sedan attackerar den genom att krascha in i målet med en inbyggd stridsspets.

Nordkorea har testat nya ”självmordsdrönare”· Bild från landets statliga nyhetsbyrå.

Militärledningen stod bakom när landets högsta ledare såg drönaren spränga en stridsvagn i luften.

Och det var inte vilken stridsvagn som helst. Flera internationella medier rapporterar att det som syns av den till hälften exploderade stridsvagnen i statlig media liknar den modell som Sydkorea använder sig av – K-2.

”Krigsövning för aggression”

Samtidigt hålls storskaliga övningar på andra sidan gränsen. USA och Sydkorea försöker att bygga upp förmågan att stå emot ett angrepp av Nordkorea. Övningen startade den 19 augusti – bara timmar efter att Nordkorea i ett uttalande kallade den för ”provokativ krigsövning för aggression”.

Nordkorea hänvisade till Sydkoreas agerande som en motivering till sitt eget uppbyggande av en kärnvapenarsenal, och att det är avgörande att ”ständigt upprätthålla maktbalansen för att förhindra krig genom att lagra det största avskräckningsmedlet”, rapporterar ABC News.

Kim Jong-Un övervakar ett test av drönare, enligt Nordkorea. Bilden är från landets statliga nyhetsbyrå.

Efter testsprängningen ska Kim Jong Un ha uppmanat landets forskare att utveckla artificiell intelligens som kan styra drönarna, enligt KCNA.

Han ska också ha gjort en beställning på fler självmordsdrönare som kan användas i infanteri- och specialoperationsenheter, däribland självmordsdörnare som kan användas under vatten, enligt Reuters.

”Gåvor har getts i utbyte”

Sydkorea undersöker nu likheter mellan den drönare som Nordkorea testade och andra staters drönare för att se om Nordkorea inlett en förnyad byteshandel. De huvudmisstänkta är den ryska ZALA Lancet och den iranska Shahed som också används av Ryssland.

– Vi förstår att vissa gåvor (drönare) har getts i utbyte mellan Nordkorea och Ryssland tidigare. Vi behöver analysera ytterligare för att se om dessa har förbättrat prestandan, säger en talesperson för sydkoreanska armén enligt Reuters.

Bygger laservapen

Enligt Sydkorea är det första gången Nordkorea avslöjat att de har självmordsdrönare. Tidigare har vanliga drönare korsat gränsen till syd. I 2022 flögs drönare in i ett flygförbudszon vid Seouls presidentkontor innan de vände tillbaka.

Nu har Sydkorea börjat massproducera laservapen som kan skjuta ner drönare. Det nya vapnet Block-I kan ”med exakhet träffa små obemannade luftfartyg och multikoptrar på nära håll”, rapporterar CNN.

Vapnet ska vara stort som en fraktcontainer och ha en laser monterad på toppen. Enligt landets försvar ska laserstrålarna vara nästan omöjliga att upptäcka före en träff.