Tre får dela på Nobelpriset i kemi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-06

Årets Nobelpristagare i kemi heter Richard F Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki.

De tre får priset "för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes".

Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademin vid en presskonferens 11.45 i dag.

– Jag sov när jag fick beskedet, berättar den 75-årige professorn Ei-Ichi Negishi som via telefon kunde svara på journalisternas frågor på presskonferensen.

Han väcktes klockan fem på morgon och fick veta att han var en av de tre vars arbete belönas med årets Nobelpris i kemi. Han berättade för sin hustru om nyheten och hon blev väldigt glad.

– Hon har stöttat mig, säger Ei-Ichi Negishi som uppgav att han kommer att delta vid prisutdelningen i Stockholm.

Sofistikerat hjälpmedel

79-årige professorn Richard F Heck vid University of Delawere i USA, Ei-Ichi Negishi vid Purdue University i West Lafayette i USA, och professor Akira Suzuki, 80, vid Hokkaidi University i Sapporo, Japan, får alltså gemensamt Nobelpriset i kemi. Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki är japanska medborgare, medan Richard F Heck är amerikan.

De tre får priset "för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes", ett av de mest sofistikerade hjälpmedel som kemister idag har i sin verktygslåda, enligt Kungliga Vetenskapsakademin.

"Detta kemiska verktyg har kraftigt förbättrat kemisters möjligheter att tillverka förfinade kemikalier; kolbaserade molekyler lika komplicerade som naturens egna", skriver Kungliga Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.

Bland annat kan man använda det till att framställa mediciner. Vetenskapsakademin konstaterar att komplexa kemikalier exempelvis behövs till nya botemedel mot cancer.

Löste problem

För att kunna tillverka förfinade kemikalier krävs att kemister kan foga samman kolatomer men kol är i grunden stabilt och reagerar inte gärna med andra kolatomer.

"Vid syntes av större molekyler fick kemisterna alldeles för många oönskade biprodukter i sina provrör. Den palladiumkatalyserade korskopplingen har löst problemet; den har gett kemisterna en ökad precision och effektivitet i arbetet. I Heck-reaktionen, Negishi-reaktionen och Suzuki-reaktionen, möts kolatomerna på en atom av grundämnet palladium. Det skapar en närhet som sparkar igång den kemiska reaktionen", konstarerar Kungliga Vetenskapsakademin.

Litteratur på torsdag

Hittills i veckan har vi fått veta vilka som får Nobelpriserna i fysik respektive medicin. På torsdag får vi veta vem som får litteraturpriset och på fredag tillkännages det vem eller vilka som tilldelas Nobels fredspris.

Pristagaren får en medalj, ett diplom och tio miljoner kronor, en summa som delas om pristagarna är flera.

Dynamitens uppfinnare

Nobelpriset instiftades av Alfred Nobel 1895. Han var dynamitens uppfinnare och kemin var den viktigaste vetenskapen i hans eget arbete. Nobelpriserna i fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur och fred, delades ut för första gången 1901. 1968 tillkom ekonomipriset från Riksbanken.

Då avslöjas pristagarna

Måndag 4 oktober, 11:30 –  Medicin

Tisdag 5 oktober, 11:45 –  Fysik

Onsdag 6 oktober, 11:45 –  Kemi

Torsdag 7 oktober: 13:00 –  Litteratur

Fredag 8 oktober, 11:00 –  Fred

Måndag 11 oktober, 13:00 –  Ekonomi