Provrörsbefruktningens fader får årets Nobelpris

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

Klockan 11.30 blev det bekräftat vid Nobel Forum på Karolinska Institutet, Stockholm.

Provrörsbefruktningens fader, Robert Edwards, får Nobelpriset i medicin.

Rubriker När baby Louise föddes blev hon en världsnyhet. Nu, 32 år senare, får mannen som hjälpte henne till världen nobelpriset.

Många är de författare, forskare, fysiker, fredskämpar och läkare som under den här veckan vaknar upp med en extra klump i magen och med samma fråga i huvudet:

”Är det min tur i år?”

Välbevarad hemlighet

Det är dags att presentera 2010 års Nobelpristagare. Och få saker är så hemliga som namnen på de som får den äran.

Men även den mest täta isolering kan uppenbarligen ha sina sprickor och Svenska Dagbladets medicinreporter Inger Atterstam presenterade i morse ett namn som enligt hennes källor skulle få Nobelprist i medicin:

84-årige brittiske IVF-pionjären Robert Edwards, knuten till universitet i Cambridge.

Louise - en världsnyhet

Robert Edwards drog 1968 tillsammans med Patrick Steptoe i gång det slutliga arbetet med att utveckla metoder att befrukta ägg utanför kroppen. Forskningen var kontroversiell och männen arbetade i motvind.

Men tio år senare kom vändpunkten när Louise Joy Brown förlöstes med kejsarsnitt tretton minuter före midnatt den 25 juli 1978. Världens första provrörsbarn blev en omedelbar världssensation. Efter henne har det fötts cirka 4 miljoner provrörsbarn i världen.

Får 10 miljoner

Och det visade sig att SvD:s källor haft rätt. Klockan halv tolv i dag stod det klart att provrörsbefruktningens fader är 2010 års nobelpristagare och därmed snart även 10 miljoner kronor rikare.

Robert Edwards blev inte personligen informerad av Nobelkommittén om sin nya status som Nobelpristagare.

– Han är inte vid god hälsa. Men jag talade med hans hustru och hon blev förtjust, säger Göran K Hansson, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, till TT.

Har du fått barn efter
IVF?