Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Par försvunna i Sarek – här slutar spåren

Uppdaterad 13.18 | Publicerad 11.50

SAREK. I en 2 000 kvadratkilometer stor nationalpark söks sedan flera dagar efter två personer.

Spåren slutar vid en parkeringsplats – och en ping mot en mobilmast i lördags.

– Hur långt går man på åtta dagar? säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl på polisen.

En vit skåpbil står parkerad vid Sitoälvsbron. Det är vid vägens ände, och längre in i Sarek nationalpark kommer du bara till fots. Det är också här polisen spår kallnar. 

Ett par i 30-årsåldern reste från södra Sverige i början på förra veckan. Slutdestinationen var Jokkmokk kommun och vandring i Sarek Nationalpark. Men i söndags skulle de vara hemma.

Enligt uppgifter blev anhöriga oroliga, de hade inte fått tag i paret på över en vecka. De larmade polisen i region Öst som i sin tur larmade polisen i region Nord.

– I sig är det ingenting i ögonfallande att en fjällvandring som planeras pågå i en vecka sträcks ut av oförutsedda händelser, sa vakthavande befäl Fredrik Nilsson i går.

Men på grund av vissa omständigheter inledde polisen en sökinsats. Helikopter kallades in för att bistå. Men uppgiften är svår. Parken är 2 000 kvadratkilometer stor, och det enda man hade att utgå från var bilen och en ping mot en telefonmast lördagen 17 augusti.

– Det är inte fantastisk täckning där i området, och det är inte särskilt precist. Men man brukar kolla av det för att få ett område och en utgångspunkt för var man ska leta, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisen i region Nord.

– Det är väldigt vanligt att man checkar av det och vi kommer göra ytterligare sådana sökningar av mobiltelefon om de skulle kopplas upp.

Paret söks i den 2 000 stora nationalparken.

”Hur långt går man på åtta dagar?”

Under onsdagen inledde polisen en sökinsats och flög över området med helikopter, men ännu har man inte inkallat fjällräddare.

– Inte än, Sarek är ju ganska stort, så vi behöver få något mer allmänt. Men vi har informerat personal som jobbar i området, sa Fredrik Nilsson.

Han förklarar att bilen inte är mer än en utgångspunkt. Om paret parkerade den där i början på förra veckan kan de ha tagit sig en bit till fots upp på fjället.

– Säg att de ställde bilen på tisdagen, hur långt går man på åtta dagar? Vi behöver få något mer konkret innan vi larmar ut fjällräddningar och andra resurser.

På parkeringen slutar spåren efter paret.

Sökinsatsen pausas

På torsdagsmorgonen meddelade polisen att sökinsatsen pausats.

Det finns inte heller några markerade leder i Sarek. Och polisen vet inte vilken väg paret planerade att gå.

Ytterligare något som försvårar insatsen är den bristande telefontäckningen i området.

– I detta specifika fallet kan vi konstatera att de två som vi letar efter inte haft möjlighet att höra av sig per mobiltelefon, sa Fredrik Nilsson.

Sarek beskrivs som en utmanande och krävande fjällmiljö och benämns som en av Sveriges mest otillgängliga nationalparker.

”Här finns inga markerade leder eller övernattningsmöjligheter, vilket ställer höga krav på god navigeringskunskap med karta och kompass samt vana av längre tältturer”, skriver Svenska Turistföreningen.

Vid 12.50-tiden meddelade polisen att man ännu inte har en utgångspunkt för ett nytt sökarbete och att man arbetar vidare med informationsinhämtning.

 

Följ ämnen i artikeln