"Vinner Trump kommer han lägga ner åtalet"

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-07-01 17.43

"Trump blir nu ännu gladare för han inser att han inte kommer behöva åka i finkan", säger USA-experten Jan Hallenberg. Arkivbild.

Det var väntat.

Det säger USA-experten Jan Hallenberg om att USA:s Högsta domstol inte kan avgöra om Donald Trumps agerande inför stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 omfattas av presidentimmunitet.

– Det var ett ganska rimligt och väntat utslag att man skiljde mellan offentligt maktutövande och privat beteende, säger Jan Hallenberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet och professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I ett utslag på måndagen anser HD med siffrorna 6–3 att tidigare presidenter har immunitet om agerandet bedöms ha skett inom ämbetet, men inte om de agerat som privatpersoner.

HD tar dock inte ställning till vilka enskilda handlingar som är det ena eller det andra, utan det får en lägre instans avgöra – vilket betyder att det inte blir någon rättegång i fallet före presidentvalet i höst, enligt Hallenberg.

– Vinner Trump kommer han lägga ner åtalet, och det är förfärligt olyckligt att det inte kan bli prövat juridiskt, säger han och tillägger att Trump ser beslutet som en stor seger.

– Trump blir nu ännu gladare för han inser att han inte kommer behöva åka i finkan.

HD:s utslag betyder att Trump inte kommer genomgå några stora förhör – om exakt vad han och hans medarbetare gjorde den 6 januari – som skulle kunna vara väldigt skadliga för hans valkampanj, enligt Hallenberg.

Blir Trump inte vald till president i november kommer fallet att tas upp igen.

– Det är en avgörande vattendelare om han blir vald eller inte.