Trump-Biden-debatten: Härdsmälta på scen?

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-06-27 05.54

Den demokratiske presidenten Joe Biden och den republikanske expresidenten Donald Trump, som USA:s presidentval den 5 november väntas stå emellan. Den 27 juni möts de för valrörelsens första debatt. Arkivbilder.

Insatserna är skyhöga när Joe Biden och Donald Trump drabbar samman i tv-debatt – den tidigaste någonsin i en amerikansk valrörelse.

Presidenten behöver desperat boosta sina opinionssiffror. Expresidenten vill agera kamphund och slippa prata om sina åtal.

De miljontals väljare som bänkar sig framför tv-apparaterna under natten till fredagen svensk tid kommer sannolikt spana efter vem som är mentalt skarpast, påpekar Tevi Troy, presidenthistoriker vid den partiöverskridande tankesmedjan Bipartisan Policy Center, för nyhetssajten The Hill.

– Folk är inte entusiastiska över kandidaterna, men de vill se om det blir en härdsmälta på scenen. En sådan kan ske i två varianter: Trump kan få en härdsmälta av ilska, Biden kan få en åldersrelaterad, säger Troy.

Återhållsamhet?

Donald Trump fyllde nyligen 78 år och Joe Biden blir 82 i november. De båda herrarnas ålder har varit föremål för elaka kampanjutspel, minnespikar och så kallat gubbhån i månader.

– Allt handlar om det. Kan Biden vara så genomgående kraftfull att folk säger ”hm, gamlingen kanske klarar det”? resonerar Karl Rove, senior republikansk strateg och högt uppsatt rådgivare till den tidigare presidenten George W Bush, för tidningen The New York Times, och lägger till att det för Trumps del krävs att han är återhållsam.

Biden och Trump har inte debatterat sedan valrörelsen 2020. Ordduellen hålls i en tid då USA präglas av enorm politisk splittring – oavsett om det är hushållsekonomi, abortfrågan, invandring, klimatförändringar eller världens krig som diskuteras framför tv-kamerorna.

Svårt att gå om

I allmänhet brukar en utmanare ha trumf på hand i debatter. Detta eftersom den sittande presidenten är ansvarig för de senaste årens politik och därför är tacksam att attackera.

Men i det här fallet är båda tidigare presidenter. Och Bidensidan har något av en guldgruva att ösa ur när det gäller att påminna väljare om Trumps fyra brottsåtal och den oberäknelighet som präglade delar av hans presidentskap.

Just oförutsägbarheten och Trumps unika ledarstil verkar dock vara efterlängtad bland de lojala så kallade Magarepublikanerna.

Demokraterna å sin sida är alltmer frustrerade över Joe Bidens kräftgång i opinionsmätningarna, där presidenten tycks oförmögen att dra ifrån utmanaren. Partistrateger hoppas att debatten skakar om väljarna, i synnerhet i de vågmästarstater där valet i själva verket avgörs, enligt läckor i medier.

ANNONS