Kliniken kan lägga ner – Hanan, 19: svider så mycket

Publicerad 2024-06-29 18.11

19-åriga Hanan Qersh är orolig att bli utan vård när ätstörningskliniken är hotad.

Hanan Qersh, 19, har efter två år med anorexi äntligen börjat bli fri från sin ätstörning.

Nu har regionen dragit in stödet till hennes klinik.

– Jag är så rädd. För att jag inte orkar försöka igen. Innan jag fick hjälp trodde min mamma att jag skulle dö.

Hanan Qersh, 19, har anorexi. För henne är sjukdomen ständigt närvarande. Den sitter i huvudet, i tankarna och i kroppen.

– Det är som en svår kamp med en fiende som alltid utvecklas. Vi har döpt den till Frost, för att kunna skilja den åt. Även om den tagit över mitt liv så är den inte mig.

Hon har varit sjuk i två år. Efter att ha förnekat sitt tillstånd för sig själv så vände hon sig till slut till den hårt omdebatterade Mandometerkliniken, efter råd från sin mamma.

I 25 år har Mando bedrivit öppen- och slutenvård för ätstörningspatienter i Stockholm. Juni 2023 beslutade regionen att, när det upphandlade avtalet löper ut med Mando detta år, så kommer regionen driva vården i egen regi.

Hanan Qersh.

”Jag blir sedd på som en människa”

”Mando” i Huddinge sjukhus är en av de fyra privata klinikerna för behandling av ätstörningar som bolaget driver i Stockholm. Här skiljer sig miljön lite från ett vanligt sjukhus. Det är inrett med tavlor, växter, soffor och fåtöljer.

– Man sitter i fåtöljer och vilar efter att man har ätit någon av de schemalagda måltiderna. Jag brukar ligga kvar och sticka kläder till nästa måltid, säger Hanan Qersh.

Hon får öppenvård på kliniken och kommer hit varje vardag från åtta till tre. Däremellan har hon fyra schemalagda måltider som en dietist plockat fram. Hon fortsätter att följa ett matschema hemma med två måltider på kvällen. Det är en patenterad metod.

– Här känner jag mig bra behandlad, jag blir sedd på som en människa.

När hon inte är på Mando tycker hon om att åka på roadtrip med familjen. De har aldrig någon destination, utan åker runt och lyssnar på musik. Under sommaren är det mycket svensk pop. Hanan Qersh gillar Veronica Maggio.

– Min behandlare, Alma, är jättebra. Jag har stor tillit till henne. Hon får mig att bli motiverad eftersom hon gör så mycket mer än att få mig att äta.

Rädd för framtiden

Innan Hanan Qersh kom till Mando var hon två turer på akuten på grund av sin ätstörning. Hon kunde inte sitta på skolans trästolar utan att få ont eftersom att hon var så mager. På akuten blev hon ”tvingad att äta ett äpple” och man ringde till hennes föräldrar. Men det ledde inte till något mer. Hon fortsatte förneka sin sjukdom för sig själv.

Men för några dagar sedan fick Hanan Qersh veta att Region Stockholm i förtid, det vill säga nu, beslutat att dra in de medel som går till Mando. Hon är nu orolig för framtiden.

– Det var som en chock att jag kanske kommer bli flyttad och inte längre ha min trygga behandlare.

Tårarna börjar rinna ner för hennes kinder.

– Det svider så mycket. Jag har liksom bara förväntat mig att jag ska bli fri. Om det här tas bort från mig... Jag är rädd att jag inte kommer orka försöka igen. Innan jag fick hjälp trodde min mamma att jag skulle dö.

Hon uttrycker en stor frustration över att hon och många andra nu kan komma att flyttas när regionen vill driva vården i egen regi.

– Det tog två år för mig att hitta en trygg plats. Här känner jag mig accepterad och jag har hittat tillit. Och sen ska något sånt försvinna och tas bort från mig, säger hon.

Hanan Qersh är noga med att säga att hon ska bli fri, inte frisk.

– Man kan koppla frisk till många olika saker. För mig, som ätstörd, låter det bättre att säga så. Att jag blir fri från ätstörningen.

Mandometers klinik vid Huddinge Sjukhus.

Turerna kring Mando

Förra året granskade Region Stockholm Mandometerklinikerna. Granskningen visade bland annat att klinikerna systematiskt felrapporterat vården de gett och för det fått ersättning för ”betydande belopp”. Samtidigt konstaterade regionen att det fanns få vårdkontakter med legitimerad personal.

Regionens granskning ledde i sin tur till att de privatägda klinikerna krävdes på 47 miljoner kronor av regionen. Utbetalningarna till Mando som nu dras in beror på felaktiga betalningarna.

Det uppstod också en debatt. Företrädare för privatägda Mando menade då själva att regionen stänger det som fungerar. Häromdagen skrev de i SvD att regionen tvingar de drabbade att betala själva om de vill ha behandlingen som får flest att bli friska. Andra såg Mandometerklinikerna som ett exempel på när ideologi står över patienten och skattebetalarnas bästa.

Efter en granskning av Nya Mitten och VeckoRevyn framkom dessutom att även om vissa hade bra upplevelser av Mando, så fanns det även de med dåliga upplevelser.

Den 27 maj i år lämnade Region Stockholm in en stämningsansökan till tingsrätten som gäller återkrav av felaktigt utbetalade ersättningar som framkom vid den granskning av som regionen genomförde under 2023.