Norge stoppar försäljning av Ozempic för bantning

Publicerad 2024-07-01 11.22

Norska apotek får inte längre ge ut diabetesmedicinen till folk som vill gå ner i vikt, skriver NRK.

Landet måste säkerställa att medicinen går till diabetespatienter.

En lag klubbades igenom i Stortinget förra veckan som öppnar för ransonering av läkemedel som det är stor brist på.

Det innebär bland annat att diabetespatienter inte kan få recept på Ozempic utan att också ta en annan medicin, exempelvis insulin. Lagen började på måndagen.

Minskar aptiten

Användningen av Ozempic har ökat lavinartat de senaste åren. Medicinen är gjord för personer med diabetes typ två, men många har börjat använda den för att gå ner i vikt eftersom läkemedlet minskar aptiten.

Norska apotek får inte längre ge ut diabetesmedicinen till folk som vill gå ner i vikt.

Överkonsumtionen har gjort att Norges egna lager har tagit slut. I stället har landet fått importera läkemedlet från utlandet. Det har kostat ungefär 1,2 miljarder norska kronor hittills i år.

Diabetiker upprörda

Innan lagändringen började gälla kunde läkare skriva ut Ozempic på ett så kallat ”vitt recept”, vilket betyder att patienten själv får betala för läkemedlet.

Enligt Apotekarförbundet har 40 000 förpackningar mot fetma sålts över disken hittills i år.

Nu vill myndigheterna också försöka stoppa att folk ska få ut ett blått recept, ett recept för patienter med långvarig behandling med Ozempic, som syftet är att gå ner i vikt.

Det finns även gånger då personer fått ut Ozempic med ett blått recept, alltså ett recept för patienter som behöver en mer långvarig behandling. Detta är något som norska myndigheter nu vill försöka stoppa.

– Vi får redan feedback från diabetespatienter i detta avseende. Bland dem är många upprörda över att de nu måste avbryta behandlingen och sluta ta en medicin som de skriver ut, säger Ingvild Eilertsen, kommunikationschef på Diabetesförbundet.

Idag finns det runt 60 000 personer som använder Ozempic för typ 2-diabetes i Norge.

Följ ämnen i artikeln