Kongresstormare får rätt i HD

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-28 20.53

USA:s kongressbyggnad Kapitolium. Arkivbild.

Åklagare överskred sina befogenheter när de ställde 6 januari-upprorsmakare inför rätta för obstruktion av certifieringen av presidentvalet 2020, anser Högsta domstolen i USA.

Beslutet kan resultera i att tiotals domar upphävs.

Domarna anser att ”obstruktion” ska tolkas snävare och menar att anklagelsen om att hindra ett officiellt förfarande måste innehålla bevis på att den tilltalade försökte manipulera eller förstöra dokument.

I yttrandet skriver chefsdomare John Roberts att åklagarnas tolkning av lagen skulle ”kriminalisera ett brett spektrum av prosaiskt beteende, vilket skulle utsätta aktivister och lobbyister för årtionden i fängelse”.

Ärendet togs upp i HD i fallet med en ex-polis, tillika anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump, som stormade kongressbyggnaden Kapitolium tillsammans med hundratals andra den 6 januari 2021.

HD:s beslut betyder att fallet med ex-polisen går tillbaka till en lägre domstol som kommer avgöra om åtalet mot honom kan bestå i ljuset av HD:s snävare tolkning av ”obstruktion”.

Totalt har över 50 upprorsmakare dömts för obstruktion, varav nästan 30 fortfarande sitter inlåsta.

Fallet har även potentiellt betydande konsekvenser för Donald Trump, som står inför fyra åtalspunkter som har bäring på stormningen av Kapitolium. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith.