Domare skjuter upp Trump-dom

TT-AP

Publicerad 2024-07-02 03.32

En skiss från förhandlingarna i målet i maj i år där expresidenten Donald Trump fälldes för att ha betalat hyschpengar för att hindra ofördelaktiga uppgifter om honom att komma ut inför presidentvalet 2016.

En domare har beslutat att skjuta upp Donald Trumps dom i fallet med utbetalning av hyschpengar till porrskådespelaren Stormy Daniels.

Domen kommer i september.

Beskedet kommer efter att Trumps advokater begärt att beslutet om expresidentens straff skulle skjutas upp. Advokaternas begäran skickades in till domstolen i New York efter Högsta domstolens utslag i måndags om åtalsimmunitet för expresidenter.

Trump förklarades i slutet av maj skyldig på samtliga 34 åtalspunkter. Han är den förste president som fällts för ett grovt brott.

Straffet skulle meddelas den 11 juli, men Trumps advokater vill att domaren ska gå igenom målet igen i ljuset av HD:s dom. Advokaterna ville under förhandlingarna utesluta en del bevisning som de hävdade var från Trumps tid som president.

Det nya datumet ligger långt efter Republikanernas konvent den 15–18 juli i Wisconsin där Donald Trump väntas formellt nomineras som presidentkandidat.

Tidigare under tisdagen meddelade distriktsåklagaren Alvin Bragg i ett brev till domstolen i New York att man inte skulle motsätta sig Trumps begäran.

Rättegången gällde anklagelser om att Trump beordrat utbetalningar till personer, främst Stormy Daniels – som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016 – och sedan försökt dölja det i bokföringen för sina bolag.