Uppgifter: Polisen befarar hämnddåd efter dödsskjutning

Uppdaterad 2024-07-05 07.49 | Publicerad 2024-07-03 21.28

Mannen som sköts i Södertälje kopplas till Telgenätverket.

Nu befarar polisen att flera hämnddåd väntar, enligt uppgifter.

– Känslan är att det kan skjutas när som helst, säger en källa.

Följ ämnen

En man sköts ihjäl i en lägenhet i Södertälje under natten till tisdag. Källor uppger för Aftonbladet att mannen ska ha blivit skjuten av flera skott och han var död när polisen kom till platsen.

Den mördade mannen är känd av polis sedan tidigare och ska ha kopplingar till Telgenätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

Grupperingen tillhörde tidigare Södertäljenätverket, men efter att en intern konflikt uppstod för några år sedan bröt de sig loss.

Polisen befarar nu att flera hämnddåd väntar, enligt källor.

Uppgifter: Närstående till mannen gripen

Polisen tror att minst två gärningspersoner ska ha flytt från lägenheten efter skjutningen. En bit därifrån hittades en bränd moped som tros ha varit ett flyktfordon, enligt källor.

På onsdagen meddelade polisen att en person gripits misstänkt för medhjälp till mordet.

En utbränd moped har hittats  i ett skogsparti som kan vara intressant för den pågående mordutredningen.

– Jag kan i nuläget inte ge några ytterligare uppgifter om vad misstanken består i, ålder eller kön på den misstänkta personen, motiv eller eventuella kopplingar till kriminella nätverk, säger åklagare Mikael Carlsson som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska den anhållne vara en person i mannens närmsta krets.

”Extremt hög risk för vedergällning”

Under det senaste året har flera mord och våldsdåd skett som kopplas till konflikten. I juni greps exempelvis flera gängmän efter att ha gått runt beväpnade på studentfester i Södertälje och letat efter en måltavla.

Bara en vecka senare sköts det mot en port i Södertälje.

En av polisens teorier är att tisdagens mord är en del av den långtgående konflikten i området, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efter mordet ska Telgenätverket bland annat ha samlats och hållit ett möte där man tror att de kan ha planerat något, enligt uppgifter.

För att stoppa kommande dåd har polisen kallat in extra resurser till Södertälje.

– Det är extremt hög risk för vedergällning. Känslan är att det kan skjutas när som helst, säger en källa.

Aftonbladet har sökt polisen i region Stockholm.

Misstänkt gärningsman frigiven

Senare meddelade åklagare Mikael Carlsson att den man som varit anhållen misstänkt för medhjälp till mord – släppts på fri fot under torsdagskvällen.

– Personen frigavs igår kväll vid 18-tiden. Jag bedömde att det inte fanns tillräckliga skäl för att begära den personen häktad, säger han.

Ytterligare en person är misstänkt i ärendet.

– Det finns inga lagliga möjligheter att varken gripa, anhålla eller häkta en person som är under 15 år. Men det har hållits förhör med den personen igår. Vi fortsätter utredningen och det är fortfarande aktuellt att hålla fortsätta förhör. Vi är fortfarande ganska tidigt i utredningen och det finns mer information att hämta in, säger Mikael Carlsson.

Tipsa Amanda Hällsten & Matilda Aprea Malmqvist