Svenska lyxhotellet skadat av orkankaos – tvingas stänga

Publicerad 2024-07-03 19.19

Bequia Beach Hotel.

Orkanen Beryl fortsätter orsaka kaos i Karibien.

Den svenske miljardären Bengt Mörtstedts lyxhotell tvingas stänga på grund av skadorna.

– Träden ligger som plockepinn över ön och regnvattnet har pressats in i rummen genom springorna på grund av den hårda vinden, säger han.

Följ ämnen

Drönarbilder från Bequia visar stor förödelse längs kustlinjen där orkanen Beryl slagit till. Byggnader står utan tak och gatorna är fulla av bråte.

– Orkanen är farlig och förödande och har lämnat enorm förstörelse i dess spår, säger Ralph Gonsalves.

”Ligger som plockepinn över ön”

Samtidigt tvingas svenske miljardären Bengt Mörtstedts hotell i området att stänga på grund av skadorna.

– Takplattorna på vissa byggnader har blåst bort. Träden ligger som plockepinn över ön och regnvattnet har pressats in i rummen genom springorna på grund av den hårda vinden, säger han.

Bengt Mörtstedt.

Men trots det har hotellet klarat sig ”ovanligt bra”, enligt Bengt Mörtstedt.

– Vi har haft tur, andra öar har drabbats betydligt värre. Vi har kontakt med personalen dagligen som mår bra trots omständigheterna. Men det kommer krävas ett stort uppstädningsarbete och vi kommer hålla stängt åtminstone en månad. Det kan ta längre tid, vid sådana här tillfällen uppstår det ofta materialbrist på ön, säger han och fortsätter:

– Vi har just nu 23 gäster, de får bo kvar tillsvidare. Ön har blivit strömlös efter orkanen men vi har en reservgenerator som ger dem el. Varken gästerna eller personalen ska ha kommit till skada.

En familj söker igenom sitt hem i Ottley Hall, Grenadinerna.

Fastighetsentreprenören har plöjt in en bra bit över 100 miljoner kronor i hotellprojektet som består av sju villor, ett 60-tal rum, pooler, och restauranger.

Bengt beskriver Bequia som ”ett litet sött fiskesamhälle”.

– Det är som att åka 40-50 år tillbaka i tiden. Så som många öar i Västindien var förr. Det finns inga snabbmatställen, supermarkets eller trafikljus, bara lokala barer och restauranger, säger han.

”Köpt ett strandhotell utan strand”

Och det är inte första gången som hotellet utsatts för förödande hårt väder. Just när han hade köpt det strandhotell som låg på tomten tidigare kom stormen Ivan 2004.

– Tomten totalförstördes. Jag hade köpt ett strandhotell utan strand. Men öborna lugnade mig och sa: ”Oroa dig inte Mr. Bengt. Stranden är ute i havet men den kommer tillbaka”. Sedan tog det två år och så var den tillbaka med strömmarna. Jag tänkte bygga en villa där först men insåg att jag köpt för mark och byggde ett lyxhotell istället, säger Bengt Mörtstedt.

Flera döda

Även på andra håll i Karibien syns förödelsen. Minst sex personer uppges ha dött på de karibiska öarna och i norra Venezuela.

I Grenada har minst två personer dött under orkanens framfart uppger premiärminister Dickon Mitchell under tisdags eftermiddagen, svensk tid. Han säger också att fler kan ha dött:

– Det är den bistra verkligheten, säger premiärministern enligt BBC.

Bild på orkanen Beryl från amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration.

Följ ämnen i artikeln