HD: Presidenten har immunitet – men inte alltid

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-07-01 16.40

USA:s expresidenter åtnjuter åtalsimmunitet för officiella handlingar. Det slår Högsta domstolen fast.

Men HD avgör inte om Donald Trumps agerande inför stormningen av Kapitolium i januari 2021 omfattas av immuniteten. Därmed lär rättsprocessen mot Donald Trump inte inledas före höstens val.

I sitt utslag anser HD med siffrorna 6–3 att tidigare presidenter har immunitet om deras agerande bedöms ha skett inom ämbetet, men inte om de agerat som privatpersoner.

Därmed skulle Donald Trump kunna hävda immunitet för agerandet den 6 januari 2021, då domstolen inte slår fast huruvida expresidenten agerade som privatperson eller ej när han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas av helvete”.

Står inte över lagen

Ärendet skickas därför tillbaka till lägre instans som ska avgöra frågan om Trump agerade som president eller presumtiv presidentkandidat och därmed privatperson när han höll ett politiskt massmöte före den dödliga kongressattacken.

Den pågående rättsprocessen mot Donald Trump skjuts därmed upp ytterligare, och kommer högst sannolikt inte kunna inledas före presidentvalet i november i år. Han anklagas i det federala åtalet för att ha försökt få resultatet av presidentvalet 2020 ogiltigförklarat.

Chefsdomare John Roberts skriver i måndagens utslag att ”han (presidenten) är berättigad till åtminstone presumtiv immunitet från alla åtal för agerande som faller under officiellt agerande”.

Han fortsätter med att konstatera att allt en sittande president gör inte är officiell handling, och att agerande som privatperson inte faller under immunitetsbeslutet. ”Presidenten står inte över lagen”, skriver han.

Trump: Stor seger

Den tolkningen gör dock inte samtliga domare. Tre av dem, samtliga sedda som liberala domare, reserverade sig. ”Med fruktan för vår demokrati för ögonen reserverar jag mig mot beslutet”, skriver domaren Sonia Sotomayor och fortsätter:

”Dagens beslut att ge tidigare presidenter immunitet mot kriminella handlingar omformar presidentskapet. Det kastar ett löjets skimmer över den bestämda princip, fundamentet för vår konstitution och vårt styre, att ingen människa står över lagen”.

Trump skriver själv på sin egen plattform Truth Social att utslaget är en ”stor seger” för demokratin.

”Stolt att vara amerikan!”, skriver han i versaler.

President Joe Biden och hans kampanj är inte lika övertygade.

”Han tror att han står över lagen och är villig att göra allt i sin makt för att få och hålla fast vis makten”, skriver Bidenkampanjen i ett uttalande.