Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Klimatmålen: "Måste ha folklig förankring"

Publicerad 2024-10-25 14.18

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på en pressträff där regeringen och Sverigedemokraterna presenterar kommittédirektiven för styrmedelsutredningen.

En utredning ska nu ge verktyg till regeringen för att uppnå klimatmålen. Den ska vara klar i maj 2026, några månader innan nästa riksdagsval.

– Vi står redo att utföra det utredaren föreslår så snart den är klar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Regeringen och SD presenterar på fredagen direktiv till en utredning som ska analysera hur Sverige kan nå sina klimatmål gentemot EU.

Den så kallade styrmedelsutredningen ska bland annat föreslå hur reduktionsplikten bör utvecklas och den ska kartlägga hur andra jämförbara EU-länder kommer att gå tillväga för att nå målen.

Hushåll ska inte drabbas

Utredningen ska också föreslå hur fossila bränslen ska fasas ut till 2045, utan att det ”får skadliga effekter för delar av landet eller samhället”.

– Syftet är att åtaganden nås utan att hushåll och näringsliv drabbas negativt av orimligt höga kostnader, säger Romina Pourmokhtari på en pressträff.

Hon kallar direktiven för breda och säger att det finns ”stora möjligheter” för utredaren att föreslå olika styrmedel.

Enligt Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, är det viktigt att klimatpolitiken har ”legitimitet hos befolkningen”.

– Utan folklig förankring kommer vi aldrig få långsiktiga spelregler utan per automatik en ryckig politik när det kommer till styrmedlen, säger han.

Klar 2026

Utredningen ska vara klar den 4 maj 2026, med bara några månader kvar till nästa riksdagsval.

Kommer någonting att hinna genomföras före valet 2026?

– Utredaren redovisar när man är klar med sitt uppdrag. Vi står redo att utföra det utredaren föreslår så snart den är klar, säger Pourmokhtari.

Utredare blir Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet.

I veckan kom ny statistik från SCB som visade att utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin ökade kraftigt under årets andra kvartal.