Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Klimatutredning sågas: "De lutar sig tillbaka"

Publicerad 2024-10-26 15.47

Flera miljöexperter riktar stark kritik mot direktiven för Tidöpartiernas nya klimatutredning. Arkivbild.

För lite, för långsamt och för avlägset. Flera miljöexperter riktar kritik mot direktiven för den nya styrmedelsutredningen.

– Det är svårt för mig att se hur Romina Pourmokhtari (L) kan se sig i spegeln och acceptera det här, säger Kristina Östman på Naturskyddsföreningen.

Den nya styrmedelsutredningen ska ge regeringen verktyg för att uppnå klimatmålen. Redan på fredagen kritiserades den av oppositionen, nu följer miljöorganisationer och forskare efter.

Kristina Östman, enhetschef för klimat på Naturskyddsföreningen, tolkar utredningen som att regeringen försöker ge sig själva ett frikort för att inte leverera någonting mer på klimatområdet under mandatperioden. Utredningen ska vara klar i maj 2026.

Hon är också kritisk till att det har tagit tio månader för regeringen att presentera direktiven.

– Regeringen har ägnat första halvan av mandatperioden till att bedriva en klimatfientlig politik som ökar utsläppen och nu väljer de att luta sig tillbaka.

Sverige går åt fel håll

Enligt David Mjureke, senior rådgivare i klimat och energi på Världsnaturfonden, är det allvarligt om regeringen väntar med klimatåtgärder tills utredningen är klar.

– Då är tiden väldigt väldigt knapp att ta igen för de ökade utsläpp som vi fått som en konsekvens av politiken som förts fram till i dag. Då kommer det att bli väldigt svårt att klara EU-åtagandena och det kan bli väldigt dyrt för svenskarna.

SCB:s statistik från andra kvartalet i år visar att utsläppen av växthusgaser ökade jämfört med samma kvartal 2023.

– Just nu går Sverige åt fel håll, om det ska bli möjligt att nå de globala klimatmålen måste alla länder skärpa sig, säger David Mjureke.

”Klockan tickar”

Samtidigt som direktiven betonar vikten av ekonomiska styrmedel, ska utredaren inte heller lämna förslag på skatteområdet.

– Utredaren förses med munkavle på de viktigaste styrmedlen, både för utsläppsminskning och ökad acceptans. Det är jättekonstigt, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet.

– Problemet är att klockan tickar, utsläppen ökar, utsläppsbudgeten minskar snabbt. EU skärper sin klimatpolitik och Sverige gör raka motsatsen.