Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

S om klimatpolitiken: Liknar en fars

Publicerad 2024-10-25 15.58

Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk till regeringens politik. Arkivbild.

Tidöpartiernas klimatpolitik får hård kritik från delar av oppositionen. Socialdemokraterna kallar det för ”en fars”.

På fredagen presenterade Tidöpartierna direktiven i styrmedelsutredningen, som ska komma med förslag på hur Sverige ska nå sina klimatmål.

Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg är kritisk till att utredningen ska vara klar först i maj 2026 och kallar det för en ”förlorad mandatperiod” för klimatet.

”Klimatministern saknar fortfarande en plan på hur utsläppen ska minskas och klimatmålen nås. I över ett års tid har regeringen rullat tummarna och nu kommit fram till att Hasslers förslag ska vidareutredas. Det börjar nästan likna en fars”, säger hon i en kommentar.

MP kritiskt

Även Miljöpartiet kritiserar regeringens tidsplan.

”Vi hade gärna sett att det gjordes en seriös utredning av ett nationellt utsläppshandelssystem och att utredaren analyserar hur vi kan få till rätt lösning på rätt plats så hela landet kan ställa om till fossilfria transporter”, säger MP:s klimatpolitiska talesperson Elin Söderberg i en skriftlig kommentar till TT.

Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Kajsa Fredholm anser att regeringen helt bortser från de nationella klimatmålen för 2030.

”Det är som om regeringen inte vill låtsas om att klimatförändringarna pågår här och nu, och att det är nu vi måste agera”, säger hon i en kommentar.

46 förslag

För drygt ett år sedan presenterade nationalekonomen John Hassler, efter uppdrag från regeringen, en rapport med 46 olika förslag för en svensk klimatstrategi.

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ingår det i styrmedelsutredningens uppdrag att också titta på Hasslers förslag.

Följ ämnen i artikeln