Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Alice Bah Kuhnke: Som svart kvinna blir man jäkligt trött

Publicerad 2024-05-31

EU-parlamentet är inget undantag för vardagsrasismen.

Flera gånger har Alice Bah Kuhnke (MP) blivit stoppad och ombedd att visa sin id-bricka.

– Jag levde i tron att det hände alla. Men det var bara de andra svarta politikerna som kände igen sig.

När MP:s förstanamn Alice Bah Kuhnke kom in i EU-parlamentet 2019 blev hon förvånad över hur ofta hon behövde visa upp sin id-bricka i lokalerna i Bryssel.

Det kunde hända bara sekunder efter att hon dragit sitt kort i entrén, eller att hon plötsligt stoppades när hon varit i byggnaden i flera timmar, något hon tidigare berättat för The Guardian.

– Jag tog upp situationen med några kollegor. Och då blev de väldigt förvånade och sa att de aldrig hade blivit stoppade.

Men de få andra svarta EU-parlamentarikerna hade varit med om samma sak.

– Det kändes ju olustigt och anmärkningsvärt.

Skälldes ut av busschaufför

En annan händelse var för bara några veckor sedan, när hon skulle ta en minibuss från en tågstation i Tyskland till parlamentet i Strasbourg. Bussen är till endast för EU-parlamentariker.

Alice Bah Kuhnke väntade på att busschauffören skulle öppna bagageutrymmet så att hon kunde lägga in sin väska. Men när inget hände försökte hon öppna bagageutrymmet själv.

– Då kom han ut och skällde ut mig. ”Vad gör du, det här är en buss för politiker, du ska inte vara här, gå härifrån!”. Precis då kom en tysk socialdemokrat som kände igen mig, och sa att jag var politiker.

Situationen gjorde henne illa till mods – men sedan förbannad.

– Som svart, som kvinna, är man jäkligt trött på hur rasismen står i vägen. Det blir väldigt tydligt hur den är ett hinder i vägen för människors lika möjligheter att leva sina liv och forma sin vardag.

Hon säger att det inte är synd om just henne – att vardagsrasismen drabbar alla som avviker från normen.

– Nu händer det mig, jag är politiker, en priviligierad person med makt och pengar och möjligheter. Det är absolut inte synd om mig.

”Politiken blir inte lika bra”

Enligt en undersökning från European Network Against Racism (ENAR), som The Guardian rapporterar om, tillhör 10 procent av EU:s befolkning rasifierade minoriteter.

Men av EU-parlamentarikerna är det bara 4,3 procent.

ENAR har varnat var att bristen på mångfald kan bli ännu större om en våg av nya, högerextrema ledamöter väljs in om en vecka.

Det ser Alice Bah Kuhnke som ett problem.

– En del vill förminska det till att handla om en rättvisefråga. För mig är det en kompetensfråga framför allt. Jag vet att kvinnor bär på andra kompetenser, andra erfarenheter, än män till exempel. Samma sak med personer med funktionsnedsättningar.

Vittnesmålen: Bett mig använda en annan dörr

I artikeln i The Guardian vittnar också flera EU-parlamentariker om problem som uppstått för att deras utseende sticker ut från normen.

– Ibland ber folk mig att använda en annan dörr, eller så säger de uttryckligen till mig: Tyvärr, det här är bara för parlamentsledamöter, säger politikern Mohammed Chahim från Nederländerna.

Flera vittnar också om en hotfull och rasistisk retorik från parlamentariker.

– Jag har suttit i plenum när en politiker heilade inne i salen. Det var en omskakande upplevelse, säger Alice Bah Kuhnke.

 Gör Aftonbladets EU-valkompass

Följ ämnen i artikeln