Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Centerns känga till L – lockar röster med Bengt Westerberg

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-31

I sitt senaste försök att stjäla röster från Liberalerna annonserar Centern om att tidigare partiledaren för Folkpartiet, Bengt Westerberg, kommer att rösta på C i EU-valet.

Men det stämmer inte, enligt Westerberg.

– Det är ett misstag från deras sida, säger han.

Striden mellan Centerpartiet och Liberalerna fortsätter.

I sin senaste offensiv kör Centern nu en annons i tidskriften Liberal debatt med texten ”Gör som Bengt och Birgitta. Rösta Liberalt”.

Annonsen är en referens till att tidigare L-toppen Birgitta Ohlsson valde att rösta på C i valet 2022. Även tidigare partiledaren för Folkpartiet Bengt Westerberg övergav sitt forna parti till förmån för C i förra valet.

Men annonsen stämmer inte. Bengt Westerberg har nämligen valt att återigen rösta på Liberalerna.

– I valet 2022 röstade jag på Liberalerna i regionvalet och kommunvalet, men inte i riksdagsvalet. Det skulle jag inte göra i dag heller som situationen är. Men jag tycker att det är annorlunda i valet till Europaparlamentet, säger Bengt Westerberg.

”Väldigt kritisk mot samarbetet med Sverigedemokraterna”

Anledningen till att Bengt Westerberg lägger sin röst på L i valet nästa söndag är att partiets kandidat Karin Karlsbro står för en linje där SD ska isoleras, säger han.

– Hon är väldigt kritisk mot samarbetet med Sverigedemokraterna och har inga som helst planer på att ha något sådant samarbete i Europaparlamentet. Det är det vi röstar om nu.

Något kampanjande för L:s räkning kommer Bengt Westerberg dock inte att göra, säger han vidare.

Aftonbladet har sökt Birgitta Ohlsson.

L-toppen Karin Karlsbro.

Centerns svar: ”Glimten i ögat”

Enligt Centerns presschef Andrea Herlitz körs annonsen bara i tidskriften Liberal debatt.

Hon säger vidare att det är en liten kampanj och ber att få återkomma när Aftonbladet gör henne varse om Bengt Westerbergs intentioner om att rösta på L, inte C, i EU-parlamentsvalet.

Centerns kampanjchef Gustaf Arnander skriver i en kommentar till Aftonbladet att det finns två liberala partier och att ”det är bra om så många Bengtar och Birgittor som möjligt lägger sina röster på något av dem.”

”Annonsen är gjord med glimten i ögat för att väcka lite uppmärksamhet, och det gör den uppenbarligen”, fortsätter kampanjchefen.

Enligt Bengt Westerberg har Centern bett om ursäkt för annonsen.

– Det är ett misstag från deras sida, säger han.

I förra veckan gick Centern ut med kravet att Liberalerna ska uteslutas ur partiernas gemensamma grupp i EU-parlamentet, Renew Europe, så länge L fortsatte samarbetet med SD i Sverige.

Birgitta Ohlsson.

ANNONS