Sjöstedt testar Aftonbladets valkompis: ”Jäklar, den är bra”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-31

Aftonbladets valkompis är specialkonstruerad för att ge dig bästa svaren om EU-valet.

Jonas Sjöstedt testar den för att kolla hur bra Vänsterpartiet verkligen är, samt hur mycket lön man får som parlamentariker.

– Jäklar vad mycket pengar, säger han.

Aftonbladet har skapat en AI-robot som heter ”Valkompisen” där man kan chatta och ställa frågor om EU-valet. Svaren hämtas från en databas som skapats av Aftonbladets journalister och utvecklare.

Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt testar roboten i samband med en intervju.

– Jäklar, den är bra. Den funkar! säger han efter att ha ställt ett par frågor om EU:s tågpolitik och ett förslag om Sverigepriser på el.

Sjöstedt ställer också frågan hur mycket pengar man får som EU-parlamentariker.

Svaret:

”En EU-parlamentariker tjänar en månadslön på 10 075,18 euro brutto. Efter avdrag för EU-skatter och försäkringsavgifter blir det 7 853,89 euro netto. Utöver lönen har de rätt till olika ersättningar och förmåner, såsom dagliga traktamenten, allmänna utgiftsersättningar och budgetar för att anställa assistenter. Dessa ersättningar är offentliga och syftar till att täcka kostnader relaterade till deras parlamentariska arbete."

– Jäklar, vad mycket pengar, säger Sjöstedt.

Han tillägger att Vänsterpartiet har beslutat att partiets politiker ska betala partistöd, vilket innebär att han får 34 000 kronor. Resten går till Vänsterpartiet.

Sjöstedt avslutar med frågan: ”Varför är Vänsterpartiet bäst i EU”?

Roboten svarar: ”Jag kan inte ge en personlig åsikt, men jag kan berätta vad Vänsterpartiet själva säger om varför man ska rösta på dem i EU-valet.” Sedan radar den upp partiets profilfrågor.

– Det är tummen upp, säger Sjöstedt.

Här kan du själv testa Valkompisen. Du kan läsa mer om Valkompisen här.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


Läs ännu mer om hur Valkompisen fungerar här och hela Aftonbladets AI-policy här.

Följ ämnen i artikeln