Israel: Vill undvika krig med Hizbollah

TT-AP-AFP

Publicerad 02.08

En byggnad som skadades i den israeliska attacken i Beirut, Libanon, på tisdagen.

Den israeliska militären säger sig vilja undvika ett större krig med Hizbollah – men ”är redo för alla scenarier”.

Uttalandet kommer efter attacken mot en Hizbollah-befälhavare i Beirut, där minst tre personer dödades.

I ett uttalande säger Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären IDF, att Hizbollahs ”pågående aggression och brutala attacker” drar in hela Mellanöstern i en upptrappning.

”Medan vi föredrar att lösa fientligheterna utan ett större krig är IDF fullt förberedda för alla scenarion”, säger Hagari.

På tisdagen genomförde Israel en riktad attack mot Fuad Shukr, en ledande befälhavare inom Hizbollah, i Libanons huvudstad Beirut. Minst tre civila, en kvinna och två barn, dog och över 70 personer skadades i attacken enligt Libanon.

Shukr anklagas av Israel för att ha legat bakom den dödliga attacken i helgen mot de av Israel annekterade Golanhöjderna, då tolv barn dog. Iranstödda Hizbollah har nekat till anklagelsen, men uppgett att de samma dag attackerat militära israeliska mål.

Israel hävdar att man nu har ”eliminerat” Shukr – men en källa som står nära Hizbollahrörelsen uppger för nyhetsbyrån AFP att han ska ha överlevt.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer attacken som han beskriver som en ”kriminell handling” och en i ”raden av aggressiva angrepp där civila dödats i tydliga brott mot internationell rätt”. Även Hizbollahs allierade Iran fördömer vad landet beskriver som en ”ondskefull” attack.

Israel och Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan Gazakriget inleddes efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober förra året.