Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Mellanmål som vapen mot gängens rekrytering

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-07-13

En grupp kvinnor står och delar ut mellanmål i Jordbro söder om Stockholm – för att försvåra för kriminella gäng att rekrytera barn i området.

– Om barnen får mellanmål av oss, är det lägre risk att de tar emot något från en kriminell och dras in i något, säger Fatou Ann som är koordinator för Mamma United i Haninge.

För många barn i socioekonomiskt utsatta områden betyder ett långt sommarlov färre vuxna i närheten, risk att förlora rutiner och risk för att inte ha möjlighet att äta sig mätta.

Barn i hela landet har blivit en tillgång för gängkriminella och polisen har varnat för att ledighet underlättar för de kriminella gängens rekrytering av ungdomar och barn.

Den ideella organisationen Mamma United driver under sommaren ett initiativ för att öka trygghet och närvaro för barnen i fyra kommuner. I Jordbro vill man bryta trenden genom mer vuxennärvaro – och gratis mellanmål.

– Med fler synliga vuxna i områdena söker sig gängkriminella till andra platser, säger organisationens grundare Anja Nordenfelt.

”Alla måste göra något”

Fatou Ann är koordinator för Mamma United i Haninge och bor själv i området. Hon vill bidra till en bättre framtid för barnen.

– Jag har sett den negativa förändringen här och vill göra min del för att förbättra. Både för mina och andras barns skull.

Intresset har varit stort och hon beskriver att det är väldigt uppskattat. Fotbollsmatchen pausas för ett äpple och några unga killar på elsparkcykel stannar för ett glas saft och en knäckemacka.

– Jag vill se positiva saker hända i Jordbro. Jag har inte ekonomisk möjlighet att bidra men jag vill hjälpa till på det bästa sätt jag kan, säger Fatou Ann.

”Muckar inte med mamma”

Mammorna finns på plats två dagar i veckan, några timmar per tillfälle. Lokala sponsorer och stiftelser står för finansieringen.

Fokus ligger på områden där det finns större risk att barn dras in i kriminella miljöer, något som skapar oro hos många föräldrar, berättar Anja Nordenfelt.

– Vi ser att de kriminella inte är där mammorna är. Man muckar inte med mamma.

Anja Nordenfelt beskriver mellanmålen som en trygg punkt under sommaren eftersom mammorna är i området regelbundet. Barnen får en möjlighet att prata om det är oroliga över något eller bara umgås om de vill ha sällskap.

– I Västerås, där initiativet också finns, sa en handlare att han har sett minskat snatteri sedan vi började dela ut mellanmålen. Det är kanske inte vår förtjänst helt men vi är med och bidrar, säger hon.