Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Polis misstänks ha hjälpt Puigdemont fly

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 14.50 | Publicerad 09.20

Carles Puigdemont talar till anhängarna vid regionparlamentet i Barcelona.

Kataloniens tidigare separatistledare Carles Puigdemont har mötts av en jublande folkmassa i Barcelona när han nu har återvänt till Spanien. Men när en session i regionparlamentet sedan inleddes var han borta.

Nu misstänkts en polis för att ha hjälpt honom att fly.

Puigdemont sågs hoppa in i en väntande bil strax efter uppträdandet i Barcelona. Den förre separatistledaren är fortfarande efterlyst, och i samband med hans framträdande sades polisen ha slagit en järnring runt staden.

En polis har gripits, misstänkt för att ha hjälpt Puigdemont att fly, rapporterar AFP.

Återkomsten sker efter sju års exil. Puigdemont var tidigare regional ledare i Katalonien, men utmanade centralstyret i Madrid med folkomröstningen om självständighet för Katalonien 2017. Sedan dess har han varit efterlyst av spanska myndigheter.

– De har förvandlat det katalanska till något misstänkt, säger han till tusentals anhängare vid regionparlamentet i Barcelona, rapporterar spanska medier.

Han hävdar att opinionsframgångar för katalanska strävanden efter självständighet lett till ”intensivt förtryck” i Spanien.

– Vi vill inte leva i ett land där amnestilagar inte ger amnesti, säger han – en antydan om att han hoppas slippa hamna i fängelse.

En stund efter hans tal började parlamentet rösta fram en ny regional ledare, Salvador Illa från socialdemokratiska PSC–PSOE. Men då var Puigdemont alltså inte där.

Den regionala polisen, känd som Los Mossos, meddelade då att man inlett en förberedd plan kallad Operación Jaula. Den går ut på att man bevakar alla in- och utfarter till Barcelona, för att Puigdemont inte ska kunna komma undan igen.

Men på eftermiddagen förklarades Jaula vara avblåst, och det aktiva sökandet trappades ned.

ANNONS