Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Separatistledaren trotsar arresteringsorder

Paulina Monzón/TT

Publicerad 16.50

Separatistledaren Carles Puigdemont. Arkivbild.

Den forne separatistledaren Carles Puigdemont har lovat att delta på plats i Barcelona vid omröstning om Kataloniens regionledare.

Detta trots att han fortsatt är efterlyst och riskerar att gripas så fort han sätter sin fot i Spanien.

Syftet är att fördröja torsdagens omröstning för att installera Salvador Illa, från socialdemokratiska PSC–PSOE, som Kataloniens nye regionledare, rapporterar Politico.

Illa säkrade förra veckan stöd från den republikanska vänstern i Katalonien, ett självständighetsparti som en gång var allierat med Puigdemont.

Även om Puigdemonts arrestering sannolikt skulle försena omröstningen om Illas ledarskap, har tillräckligt många sagt att de kommer att stödja honom ändå.

Separatistledaren säger att resan hem är hans sista alternativ för att försöka förhindra vad han säger är en pro-spansk regional regering i Katalonien.

Han bad också sina anhängare att samlas och eskortera honom till det katalanska parlamentet, där han och hans anhängare hoppas att han inte kommer att kunna gripas. Juridiska experter tror annorlunda.

Luftballong eller förklädnad?

Mossos D'Esquadra, den regionala polisen i Katalonien, säger att de avser att lyda domstolsbeslut om att arrestera Puigdemont, om han återvänder, skriver nyhetsbyrån AP. De har även försökt att få separatistpolitikern att överlämna sig, något som avvisades direkt.

Det katalanska parlamentet ligger i stora Ciutadellaparken, omgiven av Barcelona Zoo på tre sidor. Tillgång till parken kommer att begränsas och hela parlamentet genomsökas.

Att Puigdemont ska försöka ta sig in i parlamentet för omröstningen har blivit en snackis i Spanien. Det har spekulerats i om han kommer att komma förklädd eller landa på taken i en luftballong, rapporterar Politico

Fick inte amnesti

Carles Puigdemont lever sedan 2017 i exil i Belgien efter ett olovligt självständighetsförsök från Spanien. Han är anklagad för förskingring i samband självständighetsförsöket.

Puigdemont fick inte amnesti tidigare i år då hundratals katalanska separatister fick det efter en överenskommelse med socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez i höstas.

Att han inte fick amnesti kallar Puigdemont för ”en hybridkupp”, i ett inlägg på X.

Han hade hoppats på amnesti och därefter försöka att återigen bli Kataloniens regionledare.