Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Mittenväljaren Glenn – han kan avgöra USA-valet

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 07.44

Han älskade Ronald Reagan, har varit republikan i hela sitt liv och röstade på Donald Trump 2016. Men sedan fick affärsmannen Glenn Newlin i vågmästarstaten Michigan nog.

– Jag hade gärna röstat på Nikki Haley men nu ser det ut att bli Kamala Harris, säger han.

Debatten i veckan blir det avgörande testet.

– Hon måste visa att hon står över personangreppen som Trump håller på med. Jag vill att båda fokuserar på sakpolitiken.

Glenn Newlin tittar ut över hemstaden Blissfields flaggprydda huvudgata med ett bestämt uttryck. Det har bara gått några månader sedan han ”kom ut” genom organisationen Republican Voters Against Trump (RVAT) – republikanska väljare mot Trump. Under höstens valrörelse kommer hans ansikte pryda affischer i Michigan, där opinionsläget mellan Harris och Trump är mycket jämnt. Och på RVAT:s hemsida finns ett vittnesmål från Newlin, där han kritiserar expresidentens bristande respekt för USA:s grundlag och hans roll i den dödliga kongresstormningen den 6 januari 2021.

– Han är inte på en mänsklig nivå. Jag skulle aldrig ta en öl med honom. Han förolämpar andra och har brutit mot lagen, säger han om Donald Trump.

Är uppvaktad

Ställningstagandet gör honom formellt till en oberoende mittenväljare – en av få som anses möjliga att påverka i det polariserade USA. De politiska kampanjerna fajtas om personer som Newlin, i synnerhet i vågmästarstaterna där segermarginalen kan utgöras av några få tusen röster.

Så vad avgör då vem som får Glenn Newlins stöd?

– Jag har alltid varit republikan. När jag gick på college var jag så inspirerad av Ronald Reagan att jag bar kostym i skolan varje dag, berättar han.

– Jag är kristen och konservativ – jag vill ha låga skatter och är emot de flesta aborter. Men framförallt är jag konstitutionalist, vår grundlag är viktig för mig.

Det var där det sprack med Donald Trump. Att rösta på Joe Biden i valet 2020 kändes inte helt bra, tillstår Newlin – men kallar ändå presidenten för en hedersman.

– Att han hoppade av gör mitt val svårare. Men jag tror inte Harris är så vänsterradikal som det påstås. Och jag vill inte bara skriva ”Kalle Anka” på valsedeln.

Likt många landsmän tycker han sig dock inte känna Harris ännu, därför är veckans debatt viktig.

”Tysta väljare”

Newlin beskriver sig själv som en typisk amerikan. Han är mellanchef på ett försäkringsbolag, fotbolls- och basketdomare och aktiv i sin kyrka. Han och hustrun har två vuxna barn och har bott i Blissfield i närmare 20 år. Hemlänet Lenawee County är republikanskt rött men Newlin säger att många bekanta känner som hans familj: De oroar sig för en andra mandatperiod med Trump och för våldsamheter om han inte vinner valet.

– Många här har blivit ”tysta väljare”. De vågar inte sticka ut och ta avstånd från Trump. Andra tar strid för honom. Jag försöker uppmuntra mina grannar att följa samvetets röst.