Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Tunga republikaner ratar Trump – stöder Harris

TT

Publicerad 2024-09-07 08.32

Republikanen Dick Cheney, USA:s vicepresident 2001–2009, säger att han röstar på demokraten Kamala Harris i valet i november. Arkivbild

Dick Cheney, republikansk vice president under George W Bush, ansluter sig till en växande skara kända republikaner som vänder sig emot Donald Trump.

Cheney ska rösta på demokraten Kamala Harris i presidentvalet i USA i november, uppger han i en CNN-intervju.

– Han kan aldrig få tillåtas få makten igen, säger han om republikanernas presidentkandidat och expresidenten Donald Trump.

Cheney var George Bushs vicepresident 2001–2009.

– I vår nations 248-åriga historia har det aldrig funnits någon som utgör ett större hot mot vår republik än Donald Trump. Han försökte stjäla segern i förra presidentvalet och använde lögner och våld för att sitta kvar vid makten efter det att väljarna röstat bort honom, säger han.

Hedrad av stödet

Dick Cheneys dotter Liz Cheney, tidigare republikansk kongressledamot, har också sagt att hon kommer att rösta på Harris.

Kamala Harris deklarerade att hon var hedrad av Cheneys stöd, medan Donald Trump har reagerat med ett inlägg på sociala medier:

”Dick Cheney är en irrelevant Rino, liksom hans dotter”, skriver han.

Rino är en förkortning för ”Republican in name only”, det vill säga en person som bara utger sig för att vara republikan, men egentligen inte är det.

Namnkunnigt stöd

På fredagen fick Harris även stöd av 88 högt uppsatta företagsledare, som i ett öppet brev skriver att hon är den kandidat ”som vill se tillväxt i den amerikanska industrin”. Det rapporterar CNBC.

Andra kända republikaner – såväl tidigare guvernörer som kongressledamöter – har också uttalat sitt stöd för Harris i valet. Bland de mer namnkunniga utmärker sig den tidigare kongressledamoten Adam Kinzinger, strategen Ana Navarro och Trumps före detta pressekreterare Stephanie Grisham.

I slutet av augusti publicerade 200 republikaner, som arbetat för fyra tidigare presidenter eller presidentkandidater, ett öppet brev där de uttalade sitt stöd till Harris.