FN varnar: Värsta torkan på 100 år blir värre

TT-AFP

Uppdaterad 01.21 | Publicerad 01.13

En man går bredvid en uttorkad flodbädd i Mudzi, Zimbabwe.

Den enorma torkan i södra Afrika går nu in i sin värsta fas, varnar FN. Miljoner människor hungrar redan och fem länder har utlyst nationellt katastroftillstånd.

Nu börjar perioden mellan skördetider då maten vanligtvis är som knappast. FN:s livsmedelsprogram (WFP) säger att antalet personer som har svårt att få maten att räcka till kommer att öka.

– Den värsta perioden kommer nu, säger Lola Castro, WFP:s tillförordnade regionchef för södra Afrika till nyhetsbyrån AFP.

– Problemet är att nästa skörd är först i april 2025.

Enligt vissa uppskattningar är torkan den värsta som drabbat regionen på 100 år, berättar hon.

Än så länge har Lesotho, Malawi, Namibia, Zambia och Zimbabwe utlyst nationellt katastroftillstånd och länder som Angola och Moçambique kan snart göra samma sak, varnar Castro.

Minst 27 miljoner människor har drabbats i en region där många är beroende av jordbruket för att överleva. Torkan har utplånat 70 procent av skörden i Zambia och 80 procent i Zimbabwe, enligt FN.

– Situationen är extremt oroande, säger Castro.

Väderfenomenet El Niño – som upphörde i april – och klimatförändringar har drivit temperaturerna högre i år. El Niño leder till torka i vissa delar av världen och överdrivet regn i andra.